Ερευνητές, εκτός από τον ρόλο που έχει η βιταμίνη  D  στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην ενδυνάμωση των οστών, ανακάλυψαν περισσότερα για τη σχέση της με το ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πώς η έλλειψη βιταμίνης D σε μικρά παιδιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων διαταραχών.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, η έλλειψη βιταμίνης D στα παιδιά συνδέεται με πρόωρη γήρανση του θύμου αδένα.

Ο θύμος αδένας παράγει και εκπαιδεύει Τ-κύτταρα, που είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα με στόχο την προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και νόσους.

Ενώ τα περισσότερα από αυτά τα ζωτικά κύτταρα παράγονται πριν τη γέννηση, τα υπόλοιπα δημιουργούνται στην παιδική ηλικία και έως την εφηβεία θα πρέπει να έχουν αναπτύξει όλα τα Τ-κύτταρα.

Ο γερασμένος θύμος αδένας οδηγεί σε ανοσοποιητικό με ‘’διαρροή’’.

Ο θύμος αδένας γίνεται δηλαδή λιγότερο αποτελεσματικός στο φιλτράρισμα κυττάρων του ανοσοποιητικού που θα μπορούσαν λανθασμένα να επιτεθούν σε υγιείς ιστούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο αυτοάνοσων νόσων όπως ο διαβήτης τύπου 1, δήλωσε ο John White.

Μελέτες έδειξαν ότι η βιταμίνη D είναι αναγκαία για την ανοσία αλλά σύμφωνα με τον White, τα πρόσφατα ευρήματα φέρνουν νέα σαφήνεια για τη σχέση και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές για την πρόληψη αυτοάνοσων νόσων.

Στη διάρκεια της δοκιμής, ερευνητές εξέτασαν ποντικούς που δεν μπορούσαν να παράγουν βιταμίνη D για να αξιολογήσουν πώς η έλλειψη επηρέαζε τον θύμο αδένα.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν κυτταρικές αναλύσεις και γονιδιακή αλληλούχιση για να κατανοήσουν την επίδραση της έλλειψης βιταμίνης D στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές περιμένουν παρόμοια ευρήματα σε ανθρώπους, καθώς ο θύμος αδένας λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι τα μικρά παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν επαρκή βιταμίνη D, είτε μέσω φυσικών πηγών όπως ενισχυμένα τρόφιμα και ηλιακό φως είτε μέσω συμπληρωμάτων.

Πηγές:
Science Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές του UCLA ανακάλυψαν πρωτεΐνη που συμβάλλει στην αποκατάσταση βλάβης στην καρδιά
Καφές με καφεΐνη vs ντεκαφεϊνέ: Τι να επιλέξω;
Τι βοηθά καλύτερα τη μείωση της κόπωσης στην πολλαπλή σκλήρυνση [μελέτη]