Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ ανακοίνωσε μια πρωτοποριακή επιτυχία στον τομέα της έρευνας για τις μεταμοσχεύσεις: Πέντε φορές πέρυσι, μεταφέρθηκαν επιτυχώς αφαιρεθέντες νεφροί χοίρων με πτήσεις από τις ΗΠΑ στο Τιρόλο της Αυστρίας, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία μεταφοράς - και για πρώτη φορά στον κόσμο σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.
Αποδείχθηκε πως ακόμη και μετά από 72 ώρες μεταφοράς, το όργανο ήταν ακόμη πλήρως λειτουργικό.
Η τεχνολογία, η οποία έχει καθιερωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, διασφαλίζει ότι οι νεφροί μπορούν να διατηρηθούν έως και 120 ώρες για μεταμόσχευση.
Μετά τη μεταφορά, ο νεφρός του χοίρου θερμάνθηκε εκ νέου με μηχανική αιμάτωση στο εργαστήριο OrganLifeTM στο Ίνσμπρουκ και ήταν πλήρως λειτουργικός.
Επιπλέον, το όργανο ήταν σε θέση να διατηρήσει τη φυσιολογική νεφρική λειτουργία καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου παρατήρησης των 200 ημερών μετά τη μεταμόσχευση.
"Τα όργανα μπορούν να αποθηκεύονται και να μεταφέρονται εκτός του σώματος για αρκετές ημέρες κάτω από το σημείο κατάψυξης, δηλαδή κάτω από τους μηδέν βαθμούς, χωρίς να σχηματίζεται πάγος", εξήγησε ο κορυφαίος γιατρός και ερευνητής μεταμοσχεύσεων Gerald Brandacher, συνδιευθυντής του Τμήματος Σπλαχνικής, Μεταμοσχεύσεων και Θωρακικής Χειρουργικής (VTT) από το ιατρικό Πανεπιστήμιο του Innsbruck .
Ήταν επικεφαλής της χειρουργικής και ερευνητικής ομάδας που αφαίρεσε το νεφρό από τον χοίρο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ και το μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Innsbruck με εμπορικό αεροσκάφος. Ο Brandacher είχε επιστρέψει πέρυσι στο πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ.
"Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα, πρόκειται δηλαδή για ένα ορόσημο. Αποτρέπουμε το πάγωμα των οργάνων σε χαμηλές θερμοκρασίες", τόνισε ο Brandacher.
Ο "παράγοντας χρόνος" ξαφνικά δεν παίζει πλέον ρόλο". "Μπορούμε πλέον να ταιριάξουμε τα όργανα πολύ καλύτερα και να χρησιμοποιήσουμε πιο σύνθετες μεθόδους για να αποκτήσουμε το καλύτερο όργανο για έναν λήπτη. Ένα απόλυτα ταιριαστό όργανο που διαρκεί καλύτερα και περισσότερο. Και μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ανταλλαγής οργάνων παγκοσμίως.
Αυτό θα αυξήσει δραματικά τη δεξαμενή δωρητών", δήλωσε ο γνωστός ερευνητής, ο οποίος ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιημένος.
Αυτό θα μας επιτρέψει να αντλήσουμε από τη "δεξαμενή οργάνων" ουσιαστικά σε όλο τον κόσμο - και να μην περιοριζόμαστε στην Ευρώπη ή ακόμη και στην Αυστρία.
Συγκριτικά με τις προηγούμενες μεθόδους μεταφοράς, ένα νεφρό του δότη μπορούσε να διατηρηθεί το πολύ για 24 ώρες - και με επακόλουθη περιορισμένη λειτουργία του οργάνου, όπως εξήγησε ο Brandacher.
Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναδιάρθρωση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας
Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας
Ανατροπή με δικαστική απόφαση στη θέση προϊστάμενης Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας