Γυναίκες με καρκίνο μαστού μπορούν να ανακουφιστούν εν μερει από την ‘’ομίχλη του νου’’ λόγω χημειοθεραπείας, με αερόβια άσκηση, αναφέρει νεα κλινική δοκιμή από τον Καναδά.

Ασθενείς με καρκίνο μαστού που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία και συμμετείχαν σε τακτικό μάθημα αερόβιας, ανέφεραν ότι αισθάνονταν περισσότερη οξύνοια και είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η Jennifer Brunet, του University of Ottawa, δήλωσε ότι τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη υπερ της αξιολόγησης, σύστασης και προτροπής για άσκηση ως μέρος ρουτίνας της περίθαλψης του καρκίνου.

Αυτό μπορεί ενδεχομένως να ενδυναμώσει τις γυναίκες που ζουν με ή πέρασαν καρκίνο να ελέγξουν ενεργά τη σωματική και ψυχική τους υγεία κατά τη διάρκεια και μετά την αγωγή.

Για την έρευνα, 57 ασθενείς με καρκίνο μαστού στην Οτάβα και το Βανκούβερ χωρίστηκαν τυχαία να κάνουν αερόβια παράλληλα με τη χημειοθεραπεία για 12 ή για 24 εβδομάδες

Περίπου οι μισές ξεκίνησαν την αερόβια την ΄ίδια χρονική περίοδο με την έναρξη της χημειοθεραπείας και οι υπόλοιπες άρχισαν την άσκηση μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας.

Δεν εμφανίστηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των 2 ομάδων σε αντικειμενικά τεστ εγκεφαλικής λειτουργίας.

Όμως, γυναίκες που έλαβαν  μέρος σε αερόβια άσκηση κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας ανέφεραν ότι είχαν πιο καθαρό μυαλό και ότι είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής

Η νεα μελέτη δημοσιεύτηκε στο Cancer.

Πηγές:
Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές του UCLA ανακάλυψαν πρωτεΐνη που συμβάλλει στην αποκατάσταση βλάβης στην καρδιά
Καφές με καφεΐνη vs ντεκαφεϊνέ: Τι να επιλέξω;
Τι βοηθά καλύτερα τη μείωση της κόπωσης στην πολλαπλή σκλήρυνση [μελέτη]