Ερευνητές υπέδειξαν ότι η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στη μείωση της πείνας περισσότερο από τη μέτριας έντασης άσκηση, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Endocrine Society, ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της έντασης της άσκησης στην ορμόνη γκρελίνη που ρυθμίζει τον κορεσμό και την πείνα.

Η Kara Anderson, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι υψηλής έντασης άσκηση κατέστειλε τα επίπεδα γκρελίνης περισσότερο από τη μέτριας έντασης. Επιπλέον φάνηκε ότι οι άνθρωποι πεινούσαν λιγότερο μετά από έντονη άσκηση έναντι της μέτριας.

Υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης συνδέονται με αυξημένη όρεξη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 8 άντρες και 6 γυναίκες για να εξετάσουν πώς επηρεάζονται άντρες και γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες νήστεψαν τη νύχτα και στη συνέχεια ασκήθηκαν σε διαφορετικές εντάσεις. Καταγράφηκαν μετρήσεις γαλακτικού στο αίμα και επιπέδων όρεξης όπως τα ανέφεραν οι συμμετέχοντες.

Tα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι αν και τα ολικά επίπεδα γκρελίνης αρχικά ήταν υψηλοτέρα στις γυναίκες υπήρχε σημαντική μείωση των επιπέδων AG μετά από έντονη άσκηση μόνο σε αυτές.

Επειδή το δείγμα ήταν μικρό, η ικανότητα αξιολόγησης των διαφορών μεταξύ αντρών και γυναικών μπορεί να είναι περιορισμένη.

Η άσκηση θα πρέπει να θεωρείται ‘’φάρμακο’’ ενώ η ‘’δόση’’ θα πρέπει να εξατομικεύεται, σημειώνουν οι ερευνητές. Η έρευνα υποδεικνύει ότι υψηλής έντασης άσκηση ενδεχομένως μπορεί να είναι σημαντική για την καταστολή της όρεξης, κάτι  που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ως μέρος προγράμματος δίαιτας.

 

Πηγές:
Journal of the Endocrine Society,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φυσικοί τρόποι να απαλλαχθείτε από τον πόνο
Οστεοπόρωση: Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε
Ψωρίαση: Τα νέα φάρμακα και η αξία της ολιστικής αντιμετώπισης