Φάρμακο και συμπεριφορική θεραπεία είναι και τα δυο αποτελεσματικά για την καταπολέμηση της κόπωσης που προκαλείται στην πολλαπλή σκλήρυνση, είτε χωριστά είτε σε συνδυασμό, έδειξε νέα έρευνα.

Οι ασθενείς είχαν σημαντικά λιγότερη κόπωση μετά τη συνταγογράφηση modafinil, ανέφεραν ερευνητές στο  The Lancet Neurology.

Επίσης ανέφεραν λιγότερη κόπωση μετά τη λήψη γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας στην οποία έμαθαν να αναγνωρίζουν τους παράγοντες που καθιστούν χειρότερα ή καλύτερα τα συμπτώματα κόπωσης.

Ο συνδυασμός των δυο αγωγών, φάρμακα και ψυχοθεραπεία, έδωσε περίπου τα ίδια αποτελέσματα έναντι του καθενός χωριστά.

Όμως οι συνήθειες ύπνου του ασθενούς επίσης έπαιζαν ρόλο στο αν το ένα ή το άλλο θα δρούσαν καλύτερα.

Η Dr. Tiffany Braley, του University of Michigan, δήλωσε ότι η έρευνα δίνει νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και το modafinil είναι εξίσου αποτελεσματικά για την κόπωση της νόσου.

Για τις ανάγκες της έρευνας, 340 ασθενείς χωρίστηκαν είτε να λάβουν γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, είτε modafinil, είτε και τα δυο.

Περισσότερο από το 60% των συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα ανέφεραν κλινικά σημαντική βελτίωση της κόπωσης.

Η Anna Kratz, δήλωσε ότι αυτές οι αγωγές χωριστά και σε συνδυασμό θα μπορούσαν να θεωρηθούν πιθανή επιλογή για ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση και χρόνια προβληματική κόπωση.

Η μελέτη υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας.

Εδειξε ότι είναι εφικτή θεραπεία που διδάσκει ικανότητες ελέγχου της κόπωσης που μπορούν να χρησιμοποιούνται επ’ αόριστον, με οφέλη που διαρκούν πέρα από την περίοδο αγωγής.

Άνθρωποι με φτωχή υγιεινή ύπνου έτειναν να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα της κόπωσης όταν χρησιμοποίησαν τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Συμμετέχοντες με πολύ καλή υγιεινή ύπνου είχαν καλύτερη βελτίωση με το modafinil.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η χρήση φαρμάκων που προάγουν την εγρήγορση, όπως το modafinil, θα μπορούσε να επιδεινώσει την ποιότητα ύπνου σε ασθενείς των οποίων τα προβλήματα ύπνου είναι  συμπεριφορικής φύσης.

Πρόσθεσε, ότι καθώς διαταραχές ύπνου επίσης συμβάλλουν σε κόπωση στους ασθενείς είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επιλογή αγωγών για την κόπωση που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον ύπνο. Συμπεριφορικές αγωγές μπορεί ενδεχομένως να είναι προτιμητέες σε ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση και φτωχές συνήθειες ύπνου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]