Ο υπουργός Υγείας το δήλωσε σε πρόσφατο συνέδριο, ότι από την επόμενη χρονιά κάποια φάρμακα υψηλού κόστους που ανήκουν στην κατηγορία 1Β θα διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ωστόσο - όπως λέει η αγορά - ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο συνεργασίας και δεν έχουν δημιουργηθεί δικλείδες ασφαλείας που να εξασφαλίζουν ότι ο Έλληνας ασθενής θα βρίσκει τα φάρμακά του την ώρα που τα θέλει και δεν θα τα αναζητά και αυτά στο εξωτερικό (παράλληλες εξαγωγές).

Το εγχείρημα είναι μεν προς όφελος του ασθενή, με την έννοια ότι θα υπάρχουν περισσότερα σημεία διάθεσης των σκευασμάτων τους, αλλά είναι και δύσκολο και αβέβαιο. 

Σήμερα, η κατηγορία με τα 1Β περιλαμβάνει 809 σκευάσματα και το εύρος τιμών τους είναι από 6,70 ευρώ μέχρι 69.302 ευρώ (το σκεύασμα). Από το σύνολο των 1Β, αυτά των οποίων η τιμή φτάνει τα 300 ευρώ (συγκεκριμένα τα 290,18 ευρώ) είναι 216. Το γιατί εστιάζουμε σε αυτά - με την τιμή έως 300 ευρώ - εξηγείται παρακάτω, γιατί αυτά ακούγεται ότι ήταν και είναι το μήλον της έριδος. 

Όχι ένα, όχι δύο αλλά τρία διαφορετικά σενάρια κυκλοφορούν για το μελλοντικό πλαίσιο της διακίνησης - διάθεσης των ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Το σημαντικό είναι, υποστηρίζουν πηγές, ότι στοιχεία για το τελικό πλαίσιο διακίνησης σκευασμάτων από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα υιοθετηθούν και από τα τρία σενάρια που ακολουθούν. 

1ο σενάριο

Αναφορικά με τη διάθεσή τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, οι καταρχήν συζητήσεις εστιάζονταν μόνο σε αυτά που είχαν τιμή λιανικής έως 300 ευρώ. Ωστόσο, τελευταίες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι πλέον δεν υπάρχει ο συγκεκριμένος κόφτης. Η πρόταση που έχει γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας είναι ότι μπορεί να ξεκινήσει η διάθεση κάποιων κωδικών μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, αλλά σε πιλοτική μορφή, σε πανελλαδική βάση. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα αποφασιστεί και η πορεία του εγχειρήματος. Επίσης, στην ίδια πρόταση είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμπλοκής των φαρμακαποθηκών. Τουτέστιν, δελτίο αποστολής και τιμολόγησης να πηγαίνει από τις εταιρείες - φαρμακοβιομηχανίες στον ΕΟΠΥΥ και ο Οργανισμός να κάνει τη διακίνησή τους στα iδιωτικά fαρμακεία με κόστος που θα επιβαρύνει μόνο τον ίδιο (τον Οργανισμό). 

2ο σενάριο

Να ξεκινήσει η διακίνηση κάποιων κωδικών από τα ιδιωτικά φαρμακεία, να παραμείνει το ταβάνι των 300 ευρώ και οι φαρμακοποιοί να πληρώνονται κατά πράξη. Η πληρωμή, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, της παροχής υπηρεσίας, που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι είτε 8 ευρώ (φημολογείται ότι αυτή είναι η πρόταση του υπουργείου Υγείας) είτε έως 20 ευρώ. Η τιμή θα είναι Fix, ανεξάρτητα δηλαδή από την τιμή του σκευάσματος.

Κόστος το οποίο οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα το επωμιστούν οι ίδιες αλλά ο ΕΟΠΥΥ. Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημανθεί ότι σήμερα κάποια λίγα  σκευάσματα 1Β διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα οποία σημειωτέον όλο το διάστημα που τα παρέχουν δεν πληρώνονται για αυτή τους την υπηρεσία. Με δεδομένο ότι υπάρχουν κάποια φάρμακα 1Β πολύ φτηνά έχει ακουστεί ότι θα υπάρχει βάση στην τιμή λιανικής τους τα 30 ευρώ, καθώς ένα σκεύασμα που κανει 6 ευρώ δεν συμφέρει οικονομικά να διακινείται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. 

3o σενάριο

Η πλειονότητα των ΦΥΚ θα παραμείνουν στον ΕΟΠΥΥ, η διακίνησή τους θα εξακολουθήσει να γίνεται μέσω των φαρμακείων του Οργανισμού και θα υπάρχει η δυνατότητα διεύρυνσης της κατ' οίκον διάθεσης, ενώ το κόστος θα βαρύνει αποκλειστικά τον Οργανισμό. Παράλληλα, κάποια σκευάσματα θα περάσουν στα ιδιωτικά φαρμακεία - περίπου 100 κωδικοί.

Συμπερασματικά, τα περισσότερα σημεία εξυπηρέτησης των ασθενών είναι κάτι που στηρίζεται όπως φαίνεται, από όλους τους εμπλεκόμενους. Ομως από την άλλη, τονίζουν πηγές, για να προχωρήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα και να είναι αποδεδειγμένα προς όφελος των ασθενών θα πρέπει ο κρατικός μηχανισμός και οι ελεγκτικοί φορείς να διασφαλίσουν ότι αυτά θα φτάνουν στον ασθενή και δεν θα εξάγονται προσθέτοντας μία ακόμη περιπέτεια στην ήδη επιβαρυμένη Υγεία της χώρας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Self test για πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου: Τι σημαίνει το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα
Το παγκόσμιο ποσοστό διαβήτη έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια [μελέτη]
Πρόβλημα στη συνταγογράφηση