Σε νέα έρευνα του University of Cincinnati Cancer Center, ερευνητές περιγράφουν πώς η συσσώρευση χαλκού στον οργανισμό συμβάλλει στο να επιτραπεί στο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί.
Η Maria Czyzyk-Krzeska, δήλωσε ότι αυξημένη συσσώρευση χαλκού συνδέεται με χειρότερο αποτέλεσμα σε ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα του νεφροκυτταρικού καρκινώματος συσσωρεύουν περισσότερο χαλκό καθώς προχωρούν από το στάδιο ένα σε μεταστατική νόσο.
Η ομάδα ανακάλυψε ότι υψηλά επίπεδα χαλκού βοηθούν τα καρκινικά κύτταρα να παράγουν περισσότερο ένα ένζυμο που ενισχύει την ενέργεια και την ανάπτυξή τους. Ταυτόχρονα η γλυκόζη συμβάλλει στη δημιουργία προστατευτικού μορίου το οποίο καθαρίζει τις τοξίνες και μειώνει τη βλαβερή επίδραση του χαλκού δίνοντας στα καρκινικά κύτταρα επιπλέον ώθηση επιβίωσης.
Η Czyzyk-Krzeska, δήλωσε ότι ο χαλκός προκαλεί πολυεπίπεδη προσαρμογή των καρκινικών κυττάρων που προάγουν την ανάπτυξη όγκων. Προκαλεί αλλαγή στη μεταβολική κατάσταση των κυττάρων.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι όγκοι νεφροκυτταρικού καρκινώματος έχουν μεταβολικά "hot spots" με εμπλουτισμένη παραγωγή ενέργειας που εξαρτάται από τον χαλκό.
Αυτά τα hot spots βρίσκονται κοντά σε άλλα κύτταρα του όγκου με πολλαπλασιαστικά χαρακτηριστικά αναγκαία για την ανάπτυξη του όγκου.
Πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό, επειδή μπορεί να μας επιτρέψει να υποθέσουμε ότι αυτά τα πολλαπλασιαστικά κύτταρα υποστηρίζονται από κύτταρα που είναι ενεργά μεταβολικά, δήλωσε η ερευνήτρια.
Μπορούμε να εικάσουμε ότι ορισμένα από αυτά τα μεταβολικά ενεργά κύτταρα τελικά εξελίσσονται και γίνονται πιο πολλαπλασιαστικά.
Η Czyzyk-Krzeska τόνισε ότι παρόλο που τώρα είναι καλύτερα κατανοητό πως ο χαλκός βοηθά τα κύτταρα ccRCC να πετύχουν παραμένει άγνωστο γιατί οδηγούν τον χαλκό να συσσωρευτεί σε αυτούς τους όγκους.
Οι ειδικοί υποθέτουν ότι η συσσώρευση χαλκού μπορεί να προκύψει από περιβαλλοντική έκθεση, όπως στο κάπνισμα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή στον καπνό πυρκαγιών που έχουν υψηλά επίπεδα χαλκού.
Όμως η πρόσληψη χαλκού από καρκινικά κύτταρα μπορεί επίσης να προκαλείται από εσωτερικούς μηχανισμούς στους όγκους.
Η Czyzyk-Krzeska δήλωσε ότι η έρευνα ακόμα είναι σε πειραματική φάση αλλά οι γνώσεις που αποκτήθηκαν εντόπισαν πιθανές ευαλωτότητες που θα μπορούν να στοχευτούν με νέες αγωγές.
Οι αγωγές θα μπορούσαν να εστιάσουν σε παράλληλες θεραπείες που θα στοχεύουν τα μεταβολικά και πολλαπλασιαστικά κύτταρα.
Επίπεδα χαλκού σε δείγματα ασθενών θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτης για την πρόβλεψη του πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος ή αν είναι πιθανό να υποτροπιάσει μετά την αρχική εγχείρηση πολλαπλασιαστικά.
Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Cancer Discovery.
Πηγές:
Cancer Discovery.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι