Την αξία των καινοτόμων θεραπειών, τη σημαντική συνεισφορά τους στην οικονομία της χώρας, αλλά και την ανάγκη πολυεπίπεδης συνεργασίας τόσο μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, όσο και μεταξύ όλων των εταίρων του συστήματος υγείας, για τη συνδημιουργία λύσεων που θα βελτιώνουν την εμπειρία του ασθενή, εξοικονομώντας πόρους στο σύστημα υγείας ανέδειξε η Kavita Patel, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Roche Hellas στην ομιλία της στο πάνελ «Leading Innovation, Fueling Growth and Boosting Investments», στο πλαίσιο του Fortune Greece CEO Initiative Forum 2024.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Kavita Patel απηύθυνε πρόσκληση προς όλους τους συμμετέχοντες του Forum, να συνεργαστούν με κοινό στόχο τον απαραίτητο μετασχηματισμό του συστήματος υγείας ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον, το οποίο θα αναγνωρίζει και θα επιβραβεύει την καινοτομία. «Η συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας, της κυβέρνησης και άλλων εταίρων είναι κρίσιμη για την επίτευξη  βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα της υγείας. Οι επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη, με έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη και τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι το κλειδί για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να ζουν περισσότερο και καλύτερα».

Στο πλαίσιο αυτής της τοποθέτησης, η Kavita Patel εστίασε στο παράδειγμα του «ΟΙΚΟΘΕΝ», μιας πρωτοβουλίας του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» σε συνεργασία με την Roche, το οποίο αποτελεί σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την παροχή αποκεντρωμένης υγειονομικής περίθαλψης. Μέσω του «ΟΙΚΟΘΕΝ» οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν φροντίδα στο σπίτι τους, μειώνοντας την πίεση στο νοσοκομειακό σύστημα και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τόσο  των ασθενών όσο και των φροντιστών τους.

Επιπλέον, τόνισε πως «προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα οφέλη που προσφέρουν οι καινοτόμες θεραπείες στην κοινωνία και την οικονομία, οφείλουμε να αντιληφθούμε την υγεία ως επένδυση και όχι ως κόστος. Η πρόσβαση σε θεραπείες που σώζουν ζωές μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη μείωση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2007 έως το 2017, η φαρμακευτική καινοτομία πρόσθεσε περίπου 2 εκατομμύρια υγιή έτη στη ζωή των ασθενών. Αυτά τα οφέλη για την υγεία οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγικότητας συνολικού ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ενδεικτικά, η χρήση καινοτόμων φαρμάκων έχει επιφέρει εξοικονόμηση 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Κοιτάζοντας προς το μέλλον και επενδύοντας στην πρόληψη και την καινοτομία στον τομέα της υγείας, θα μπορούσαμε να σώσουμε 60 εκατομμύρια ζωές και να προσθέσουμε 12 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2040, δηλαδή περίπου το 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η Kavita Patel, αναφερόμενη στο οικοσύστημα των κλινικών μελετών, τόνισε πως με τις κατάλληλες συνθήκες, η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε κλινικές μελέτες και άλλες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του συστήματος υγείας, αυξάνοντας παράλληλα την αξία για τους ασθενείς, τους επαγγελματίες υγείας και την κοινωνία στο σύνολό της. Για να καταστεί η Ελλάδα ελκυστική για τέτοιου είδους επενδύσεις, όμως, απαιτείται η επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης καθώς και η τήρηση των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων.

Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που θα αναγνωρίζει την αξία των καινοτόμων φαρμάκων και τεχνολογιών και θα αποζημιώνει τις νέες θεραπείες στη βάση της αξίας που προσφέρουν στους ασθενείς αλλά και την κοινωνία ευρύτερα. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της αξιολόγησης των νέων θεραπειών και την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά. Η ταχεία και βιώσιμη πρόσβαση σε καινοτομίες είναι σημαντική, όχι μόνο για τη βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Στον επίλογο της ομιλίας της η Kavita Patel κατέληξε, «Στη Roche Hellas, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την καινοτομία και να συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς, με στόχο τη διασφάλιση καλύτερων προοπτικών για την υγεία των ασθενών και την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας, καθώς πιστεύουμε πως, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει Κέντρο Καινοτομίας στον τομέα της υγείας».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές