Παραμένουν τα προβλήματα κάλυψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε μία σειρά από νοσοκομεία της χώρας, παραδέχθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα "Καταρρέει το ΕΣΥ", ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των συστημάτων Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ειπε, κενά υπήρχαν πάντα στο ΕΣΥ, υπάρχουν και σήμερα και θα υπάρχουν. "Το ερώτημα είναι μειώνονται τα κενά;", διερωτήθηκε, παρέχοντας τα εξής στοιχεία:

Τον Ιούνιο του ’19, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ το σύνολο του προσωπικού ήταν 78.272, μαζί τους και οι ειδικευόμενοι. Τον Ιούνιο του ’24, το σύνολο του προσωπικού ήταν 86.138.

Πέραν της αύξησης αυτής, έχουν προκηρυχθεί έκτοτε μία σειρά από θέσεις:

"Τις υπόλοιπες από τις 6.500 προσλήψεις του 2024, το επικουρικό προσωπικό 1.000 θέσεις επιπλέον που πήραμε τώρα και τις 293 θέσεις για τις άγονες, συν τις περίπου 2.000 θέσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο, ούτε μία μονάδα υγείας στην Ελλάδα που σήμερα να έχει λιγότερο προσωπικό από το 2019", σχολίασε.

Κίνητρα

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε μία σειρά από προβλήματα στελέχωσης που παραμένουν:

Για τους αναισθησιολόγους: Θεσπίστηκαν κίνητρα και έχουν καλυφθεί πάνω από το 50% των κενών θέσεων από τον Ιανουάριο του 2024.

Παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, καθώς υπάρχει γενικότερο έλλειμμα αναισθησιολόγων στην πόλη και οι αμοιβές που δίνει ο ιδιωτικός τομέας είναι πάρα πολύ μεγάλες και μπορεί να φτάνουν και τα 15.000 ευρώ το μήνα για έναν αναισθησιολόγο.

Το νοσοκομείο έχει τόσο πολλή δουλειά και τόσο μεγάλη ένταση εργασίας που γενικά κάποιοι δεν το προτιμούν. Προανήγγειλε νομοθέτηση ειδικά για το Ιπποκράτειο, ώστε να δοθουν ειδικά κίνητρα.

Για τους παθολόγους: Το πρόβλημα παραμένει εξαιρετικά οξυμένο. Ανέφερε πως ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του προσωπικού γιατρού και το μεγαλύτερο χρηματικό μπόνους που έχει μπει ποτέ στην Ελλάδα για να προσελκύσει παθολόγους.

Για την κάλυψη των κενών θέσεων σε άγονες περιοχές, είπε πως έγιναν τα ακόλουθα:

Ψηφίστηκε ο νόμος που έδωσε το δικαίωμα να θεσπιστούν οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές, βγήκε ΚΥΑ για τα οικονομικά κίνητρα και χθες βγήκε και η διορθωμένη.

Προκηρύχθηκαν όλες μαζί οι άγονες θέσεις. Ήταν στο σύνολο 293 επί σειρά ετών, από τις οποίες καλύφθηκαν 201.

Έμειναν 92 θέσεις σε περιοχές όπως η Κως, που δεν πήγε κανένας παθολόγος και η Δράμα, που επίσης δεν πήγε κανένας παθολόγος.

Με προωθούμενο νομοσχέδιο, προβλέπονται περισσότερες άδειες, λιγότερα χρόνια αναμονής και άλλα πολλά. Μόλις ψηφιστεί το άρθρο 6, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, θα επαναπροκηρυχθούν οι 92 θέσεις, που θα περιλαμβάνουν. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι