Η συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη έχει κορυφωθεί τα τελευταία χρόνια, όσο αυτή γίνεται όλο και περισσότερο κομμάτι της ζωής μας. Οι ανησυχίες πολλών ανθρώπων για την εφαρμογή της σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας μπορεί να είναι θεμιτές (το αιώνιο ζήτημα πνευματικών δικαιωμάτων στην τέχνη, για παράδειγμα), μέχρι και στα όρια της επιστημονικής φαντασίας (ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα στραφεί εναντίον μας και θα μας εξοντώσει). Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να φέρουν επανάσταση στον χώρο της υγείας.

Η Boehringer Ingelheim, που ιδρύθηκε το 1885, είναι μια βιοφαρμακευτική εταιρεία που εργάζεται σε πρωτοποριακές θεραπείες με μακροπρόθεσμη, βιώσιμη προοπτική. Στην Ελλάδα έχει πάνω από μισό αιώνα ζωής  και είναι σήμερα η μοναδική πολυεθνική εταιρεία με δικό της εργοστάσιο παραγωγής καινοτόμων φαρμάκων στο Κορωπί. Ήδη από το 1970 η εταιρεία  ξεκίνησε να χρησιμοποιεί υπολογιστές για την αποθήκευση και την επεξεργασία των δεδομένων τους για έρευνα. Αυτή η σταθερή έμφαση στη χρήση της τεχνολογίας για την επιτάχυνση και τη βελτίωση της φαρμακευτικής έρευνας, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη, έχει οδηγήσει την Boehringer Ingelheim στην ανάπτυξη πρωτοποριακών εργαλείων, αλλά και στη σύναψη σχέσεων με εταιρείες-κολοσσούς για την ακόμα μεγαλύτερη προώθηση της εξέλιξης στην έρευνα.

Τα καινούργια εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσονται από την Boehringer Ingelheim μέσω του τμήματος Innovation unit (BI X). (Boehringer Ingelheim’s road to digitisation)

Η BI X συστάθηκε τον Ιούλιο του 2017 με επένδυση 20 εκ. ευρώ για τη γρήγορη και αποτελεσματική δοκιμή των νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών προϊόντων, και πρωτοστατεί στις προσπάθειες της εταιρείας να πρωταγωνιστήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη. Ανάμεσα στα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκαν από το ΒΙ Χ διακρίνονται τα:

  • ADAM (Advanced Design Assistant): Μια εφαρμογή AI που χρησιμοποιείται αποτελεσματικά στην ανάπτυξη φαρμάκων για τη διαλογή μορίων
  • PSP (Pathologic Speech Processing): Το πρόγραμμα της εταιρείας που μπορεί να παρακολουθεί πρότυπα ομιλίας για τη διάγνωση ψυχικών ασθενειών, και έχει ξεκινήσει κλινικές δοκιμές. Χρησιμοποιώντας τη μηχανική μάθηση, το πρόγραμμα αναλύει τα μοτίβα ομιλίας για τον εντοπισμό εγκεφαλικών διαταραχών, και η Boehringer Ingelheim σκοπεύει να το κυκλοφορήσει στην αγορά ως διαγνωστικό εργαλείο.
  • NTC studio (New Therapeutic Categories): Οι ερευνητές πρέπει να προσδιορίσουν τους πιο σχετικούς μηχανισμούς ασθενειών που θέλουν να αντιμετωπίσουν για μια ανακάλυψη φαρμάκων. Η εφαρμογή συνδυάζει και αναλύει δεδομένα από ένα ευρύτερο φάσμα εσωτερικών και εξωτερικών πηγών για να κάνει αυτή τη διαδικασία άμεση. Οι πηγές προέρχονται από ολόκληρο τον κόσμο, κάνοντας το εύρος των δεδομένων που μπορούν να διασταυρωθούν να φτάνει στα όρια της λογικής.


Μέσα από thinking-outside-the-box στρατηγικές, μια σειρά από συνεργασίες με εταιρείες-κολοσσούς στον χώρο της τεχνολογίας έχουν συναφθεί, με σκοπό η έρευνα της Boehringer Ingelheim να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και να δώσει στην αποστολή της – τις επαναστατικές λύσεις στον χώρο της υγείας μέσα από την τεχνολογία του μέλλοντος – ακόμα μεγαλύτερη απήχηση. Αυτή τη στιγμή, η Boehringer Ingelheim συνεργάζεται με:

*Την Google, πάνω στη μελέτη και την εφαρμογή κβαντικής υπολογιστικής και τεχνητής νοημοσύνης στη φαρμακευτική έρευνα, με σκοπό  την επιτάχυνση και την ανάπτυξή της.

*Την IBM, η οποία προσφέρει εκπαίδευση στους επιστήμονες της Boehringer Ingelheim προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η έρευνα στην ανακάλυψη φαρμάκων. (πηγή: Partnership with IBM to accelerate new antibody therapies | Boehringer Ingelheim)

*Την ZEISS Medical Technology, για την ανάπτυξη αναλυτικών μοντέλων που θα επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση οφθαλμολογικών παθήσεων και την πρόληψη απώλειας όρασης για άτομα με σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις.


Πέρα από αυτό, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται και εντός της Boehringer Ingelheim, για τη βελτιστοποίηση των εργασιών της ίδιας της εταιρείας. Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην πρόβλεψη του πότε ο εξοπλισμός μπορεί να εμφανίσει βλάβη, επιτρέποντας την έγκαιρη συντήρηση και τη μείωση του χρόνου διακοπής λειτουργίας. Οι υπολογισμοί για την κατανομή πόρων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από ποτέ και ελαχιστοποιεί τις καθυστερήσεις στον ανεφοδιασμό. Για την ακρίβεια, η Boehringer Ingelheim αξιοποιεί ενεργά την τεχνητή νοημοσύνη σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της, από την πρώιμη έρευνα έως την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διανομή προϊόντων. (πηγή: Smart Factory: Digitalizing production facilities | Boehringer Ingelheim)

Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία καλύτερων, ταχύτερα διαθέσιμων και ασφαλέστερων προϊόντων για τους ασθενείς. (Πηγή: Artificial Intelligence serving patients | Boehringer Ingelheim).

Με την ικανότητα ανάλυσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύεται ότι αλλάζει το παιχνίδι στη βιομηχανία, βελτιώνοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια της ανακάλυψης και ανάπτυξης φαρμάκων, εκσυγχρονίζοντας τις κλινικές μελέτες και παρέχοντας εξατομικευμένη ιατρική.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι είναι το wellness και ποιά είναι τα οφέλη του;
4 συμβουλές για αποκατάσταση μετά την εγκυμοσύνη
Συναισθηματική ευημερία και διατροφικές συνήθειες