Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές για την αναγνώριση του καρκίνου του προστάτη σε πρώιμο στάδιο: Το πρώτο βήμα είναι συχνά μια εξέταση αίματος (εξέταση PSA). Εάν η τιμή του PSA είναι πάνω από ένα ορισμένο όριο, λαμβάνεται συνήθως δείγμα ιστού.
Μια άλλη επιλογή είναι να αναζητηθούν πρώτα σημάδια όγκου με τη χρήση εικόνων μαγνητικής τομογραφίας εάν υπάρχει υποψία καρκίνου και να διενεργηθεί βιοψία μόνο εάν υπάρχουν ανωμαλίες. Μια μελέτη του πανεπιστημιακού νοσοκομείου "Charité" στο Βερολίνο διερεύνησε κατά πόσον η στρατηγική με βάση τη μαγνητική τομογραφία είναι μακροπρόθεσμα το ίδιο ασφαλής.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς δεν εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο για τουλάχιστον τρία χρόνια. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "JAMA Oncology".
Σε μια εξέταση PSA για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, προσδιορίζεται η ποσότητα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα. Εάν η τιμή είναι αυξημένη, αυτό μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο του προστάτη - μπορεί όμως να οφείλεται και σε άλλες αιτίες.
Για να είμαστε σίγουροι, συχνά διενεργείται βιοψία διάτρησης εάν τα επίπεδα PSA είναι αυξημένα.
Δέκα έως δώδεκα δείγματα ιστού λαμβάνονται από ολόκληρο τον προστάτη με μια μικρή κοίλη βελόνα και αναλύονται - μια διαδικασία που συνδέεται με δυσάρεστες παρενέργειες τις ημέρες που ακολουθούν καθώς και με κάποιο κίνδυνο μόλυνσης.
"Θέλαμε, λοιπόν, να διαπιστώσουμε αν οι άνδρες των οποίων οι εικόνες μαγνητικής τομογραφίας δεν είναι αξιοσημείωτες μπορούν να περιμένουν και να παρατηρούν αντί να υποβάλλονται αμέσως σε βιοψία", εξηγεί ο Dr Charlie Hamm, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης και ιατρός στο Τμήμα Ακτινολογίας του "Charité".
Οι βιοψίες μπορούν να αποφευχθούν με αρνητικά ευρήματα μαγνητικής τομογραφίας
Πράγματι, η διαδικασία αυτή, κατά την οποία πραγματοποιούνται τακτικοί ουρολογικοί έλεγχοι μετά από ένα μη αξιοσημείωτο αποτέλεσμα μαγνητικής τομογραφίας, αποδείχθηκε αρκετά αξιόπιστη: Η πιθανότητα ότι ένας άνδρας με μη αξιοσημείωτο αποτέλεσμα μαγνητικής τομογραφίας δεν θα εμφάνιζε επιθετικό καρκίνο του προστάτη εντός τριών ετών ήταν 96% στη μελέτη.
Μόνο το 4% των συμμετεχόντων διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια περαιτέρω ελέγχων παρά τα αρνητικά αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας.
"Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι επομένως πολύ χαμηλός εάν η μαγνητική τομογραφία του προστάτη δεν παρουσιάζει ανωμαλίες", συνοψίζει ο Charlie Hamm. "Αν και ένα μη εμφανές εύρημα μαγνητικής τομογραφίας από μόνο του δεν προσφέρει 100% βεβαιότητα, αν οι ασθενείς ελέγχονται τακτικά, ο πιθανός καρκίνος μπορεί να εντοπιστεί αρκετά νωρίς.
Για πολλούς άνδρες, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποφύγουν προς το παρόν το δυσάρεστο δείγμα ιστού και παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι ο καρκίνος θα παραβλεφθεί".
Οι έλεγχοι αρκούν για να ανιχνευθεί ο καρκίνος σε πρώιμο στάδιο
Για τη μελέτη, η ομάδα εξέτασε σχεδόν 600 άνδρες με υποψία καρκίνου του προστάτη. Υποβλήθηκαν στη λεγόμενη πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία (mpMRI) - γνωστή και ως μαγνητική προστατογραφία - στο Charité. Αυτή η μαγνητική τομογραφία συνδυάζει διάφορες παραμέτρους που αφορούν συγκεκριμένους ιστούς, όπως η ένταση του σήματος του ιστού του προστάτη, η ροή του αίματος και η διάχυση των μορίων του νερού στον ιστό.
Μια ομάδα έμπειρων ακτινολόγων ανέλυσε τις εικόνες. "Δείγμα ιστού λαμβανόταν μόνο εάν οι εικόνες της μαγνητικής τομογραφίας έδειχναν ύποπτες αλλαγές στον προστάτη. Οι άνδρες με μη αξιοσημείωτα ευρήματα μαγνητικής τομογραφίας υποβλήθηκαν αντ' αυτού σε τακτικές ουρολογικές εξετάσεις για τρία χρόνια. Αυτό μας επέτρεψε να δούμε αν αυτή η προσέγγιση ήταν ασφαλής", λέει ο Charlie Hamm, περιγράφοντας τη διαδικασία.
Απαραίτητα τα υψηλής ποιότητας ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας
Η μελέτη έχει πλέον ολοκληρωθεί μετά από οκτώ χρόνια. "Τα αποτελέσματα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εξατομικευμένη φροντίδα για τον καρκίνο του προστάτη. Χρησιμοποιώντας πιο αποτελεσματικά τη μαγνητική τομογραφία, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνδρες λαμβάνουν τις σωστές εξετάσεις και θεραπείες τη σωστή στιγμή", λέει ο γιατρός και συνεργάτης του προγράμματος Junior Clinician Scientist Programme, το οποίο το Charité διεξάγει μαζί με το Ινστιτούτο Υγείας του Βερολίνου.
Τα αποτελέσματα είναι επίσης σημαντικά για τους γιατρούς ώστε να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να αποφασίσουν πότε είναι πραγματικά απαραίτητη η βιοψία. Η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία συνιστά ήδη στις κατευθυντήριες οδηγίες της τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας πριν από τη βιοψία προστάτη. Ωστόσο, προηγουμένως δεν ήταν σαφές πόσο ασφαλές είναι να παραιτηθεί κανείς εντελώς από τη βιοψία σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος μαγνητικής τομογραφίας.
"Τα αποτελέσματά μας δείχνουν τώρα ότι η λεγόμενη διαγνωστική οδός της μαγνητικής τομογραφίας είναι ασφαλής και αποτελεσματική ακόμη και σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο εξωτερικής περίθαλψης", λέει ο Charlie Hamm. "Ελπίζουμε ότι η μελέτη θα δώσει το έναυσμα για την περαιτέρω ενίσχυση της αξίας της μαγνητικής τομογραφίας ως βοήθημα για τη λήψη αποφάσεων υπέρ ή κατά της βιοψίας στη γερμανική κατευθυντήρια γραμμή'.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, δύο ακόμη πτυχές είναι ζωτικής σημασίας εάν τα νέα ευρήματα πρόκειται να βρουν το δρόμο τους στην πράξη στο εγγύς μέλλον: πρώτον, οι εικόνες μαγνητικής τομογραφίας πρέπει να αναλύονται από έμπειρους ειδικούς.
Αυτό σημαίνει εκπαίδευση περισσότερων ακτινολόγων στην ακριβή ερμηνεία των εικόνων μαγνητικής τομογραφίας του προστάτη και εφαρμογή τυποποιημένων διαδικασιών. Δεύτερον, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους άνδρες που δεν υποβάλλονται αρχικά σε βιοψία.
"Αυτό σημαίνει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την παρακολούθηση του PSA, επαναλαμβανόμενες εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας και κριτήρια για το πότε μπορεί να χρειαστεί βιοψία αργότερα", τονίζει ο Charlie Hamm.
Πηγές:
JAMA Oncology - Charité
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να κόψετε το ποτό
Διαβήτης τύπου 1: Εξετάζονται οι ενέσεις απώλειας βάρους
Οδοντικό άγχος: Τι είναι και πώς να το ξεπεράσετε