Σε μια μελέτη με άτομα που έπασχαν από βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, η δραστική ουσία TVEC οδήγησε σε μείωση του μεγέθους της πιο κοινής μορφής καρκίνου του δέρματος σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν.

Αυτό όχι μόνο βελτίωσε τη χειρουργική αφαίρεση, αλλά οδήγησε και σε πλήρη υποχώρηση του όγκου σε ορισμένους από τους ασθενείς, ανακοίνωσε σήμερα το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο περιοδικό "Nature Cancer".

Τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα εμφανίζονται σε περιοχές που εκτίθενται χρόνια στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, και μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν χειρουργικά ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε ο ιός Talimogene Laherparepvec (TVEC), ο οποίος έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής μόνο για τη θεραπεία επιφανειακών μεταστάσεων μελανώματος. Ο TVEC είναι ένας γενετικά τροποποιημένος ιός του απλού έρπητα που καταστρέφει ειδικά τα καρκινικά κύτταρα και ταυτόχρονα ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν περισσότερα καρκινικά κύτταρα

Στόχος της μελέτης ήταν να μειωθεί το μέγεθος του όγκου πριν από μια προγραμματισμένη επέμβαση, ώστε οι ασθενείς να μην υποφέρουν από λειτουργικούς ή αισθητικούς περιορισμούς μετά την επέμβαση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 18 ασθενείς που θα χρειάζονταν κρημνό ή μόσχευμα δέρματος λόγω του μεγέθους και της εντόπισης του βασικοκυτταρικού τους καρκινώματος.

Ο καθένας τους έλαβε έξι ενέσιμες εγχύσεις TVEC που εφαρμόστηκαν απευθείας στον όγκο σε διάστημα 13 εβδομάδων πριν από τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου.

"Αυτό επέτρεψε τη μείωση του μεγέθους του όγκου στους μισούς ασθενείς σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι δυνατή η χειρουργική επέμβαση με άμεσο κλείσιμο του τραύματος.

Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων, η επακόλουθη ιστολογική εξέταση δεν έδειξε καν πλέον ζωντανά καρκινικά κύτταρα.

Όλοι οι όγκοι που υποβλήθηκαν σε θεραπεία έγιναν τουλάχιστον μικρότεροι και κανένας όγκος δεν συνέχισε να αναπτύσσεται υπό τη θεραπεία", εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Christoph Höller.

Θα ακολουθήσουν και άλλες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα οφέλη αυτής της νέας επιλογής σε μεγαλύτερο πληθυσμό ασθενών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπνοφοβία: Τι είναι και γιατί συμβαίνει;
30χρονη με μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Βόλου
Ημέρα σπάνιων παθήσεων η 28η Φεβρουαρίου 2025