Την αποζημίωση των νέων βιοδεικτών για τον καρκίνο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), με θέμα "Εθνική πολιτική για τον καρκίνο: από τη θεωρία στην πράξη". 

H πρωτοβουλία, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την προώθηση του διαλόγου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του Καρκίνου και την ανάπτυξη μιας ολιστικής και ολοκληρωμένης Εθνικής Πολιτικής για τον καρκίνο.

Στη συνάντηση αναδείχθηκε η μεγάλη σημασία που δίδεται στην πρόληψη, την αντιμετώπιση και την θεραπεία του καρκίνου. Η ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας είναι, όπως αναφέρθηκε, το ζητούμενο. Αύξηση της πρόβασης και η ποιότητα ζωής των ασθενών επίσης είναι κάτι πολύ σημαντικό. Το ευρωπαϊκό σχέδιο για τον καρκίνο πρέπει να ενσωματώσουν όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη. Ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου είναι στον προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, υπογράμμισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ότι εντάσσονται άμεσα οι νέοι βιοδείκτες στο πρόγραμμα της αποζημίωσης.  Στο πρόγραμμα του προϋπολογισμού για τους βιοδείκτες προβλέπεται η αποζημίωση συνολικά σε ποσό που ανέρχεται στα 10 εκ. ευρώ.

Η προσβασιμότητα των ασθενών στους βιοδείκτες γίνεται πράξη και επικυρώνεται στην πράξη η προηγούμενη δέσμευση του υπουργείου Υγείας για τη διαμόρφωση ενός εθνικού πλαισίου για την εισαγωγή και αποζημίωση βιοδεικτών στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Υγείας είχε επισημάνει πριν λίγο καιρό ότι ανάλυση του Budget Impact για τους βιοδείκτες, η οποία εστιάζει στο κόστος και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την ενσωμάτωσή τους στο σύστημα υγείας, με τη σχετική μελέτη,  αναδεικνύει ότι το όφελος θα ήταν από 10 έως 20 φορές μεγαλύτερο του σχετικού κόστους, κατά περίπτωση. 

Για το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο ο υπουργός πρότεινε μια συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους αρμόδιους υπουργούς με τον πρωθυπουργό. Στο πρώτο εξάμηνο υποσχέθηκε πως αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί.

Σε ότι αφορά το μητρώο ασθενών με καρκίνο,όπως σημείωσε ο υπουργός, δεν είναι πλέον σχέδιο αλλά πλατφόρμα. Έχει ήδη ετοιμαστεί. Εξασφαλίζεται με τον τρόπο αυτό ότι θα παίρνουν την θεραπεία αυτοί οι ασθενείς που πρέπει να την πάρουν. Η πρόοδος για τον καρκίνο είναι συγκλονιστική.

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η προσπάθεια που γίνεται, αδικείται επειδή δεν εντάσσεται σε ένα συνολικό εθνικό σχέδιο δράσης. Τα ευρωπαικά προγράμματα πρέπει να έχουν διασύνδεση με τα εθνικά σχέδια δράσης.

Ο Νίκος Παπανδρέου, ευρωβουλευτής, τόνισε ότι υπάρχουν ελλείψεις στο θέμα των φαρμάκων. Με τον καινούργιο νόμο θα υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών. Τα χρήματα για έρευνα και τεχνολογία σε λίγο καιρό θα εκταμιεύονται πιο εύκολα που είναι και το ζητούμενο. Οι λύσεις σε  σύντομο χρόνο είνσι σε προτεραιότητα.

Ο  Κώστας Αθανασάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έκανε σαφές ότι το σχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί και να παρακολουθείται. Χρειάζεται παρακολούθηση, όπως είπε, κατά πόσο οι στόχοι επιτυγχάνονται ή όχι.

Όλοι σχεδόν οι ομιλητές σημείωσαν ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος από την σημερινή κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα σε ότι αφορά τις αποφάσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Ζένια Σαριδάκη, τόνισε το πολύ σημαντικό που γίνεται με τους βιοδείκτες και σε συνδυασμό με το μητρώο ασθενών θα λάβει χώρα μια κοσμογονική αλλαγή.

Στην εκδήλωση υπογραμμίστηκε, τέλος, και η στήριξη των κυτταρικών θεραπειών και των βιοομοειδών. Η τεχνητή νοημοσύνη επίσης, όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να συνδεθεί με τα κλινικά δεδομένα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεραπευτικές εξελίξεις για τους όγκους του γαστρεντερικού
Μπαράζ διαρρήξεων, ληστειών και κλοπών σε φαρμακεία της Θεσσαλονίκης
Αναλώσιμα διαβήτη: Δυσχέρειες από την εφαρμογή του νέου συστήματος ταυτοποίησης - συνταγογράφησης