Οι οντότητες που δεν παράγουν φάρμακα λαμβάνουν τα μισά από αυτά που δαπανώνται για τα φάρμακα, αναφέρει σε άρθρο της η PhRMA (Pharmaceutical Research and Manufacturers of America).
Το μισό από κάθε δολάριο που δαπανάται σε επώνυμα φάρμακα πηγαίνει σε οντότητες που δεν παίζουν κανένα ρόλο στην έρευνα, την ανάπτυξη ή την παρασκευή αυτών των φαρμάκων. Αυτό υπογραμμίζει ένα αυξανόμενο πρόβλημα: οι δαπάνες για φάρμακα αυξάνουν τα κέρδη των μεσαζόντων και επιδοτούν πολλά τμήματα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, συχνά σε βάρος των ασθενών.
Πού πηγαίνουν τα χρήματα
Σε PBM (διαχειριστές παροχών φαρμακείου) και σε ασφαλιστές που εδραιώνουν επιθετικά τον έλεγχό τους στην υγειονομική περίθαλψη, στα υποχρεωτικά κρατικά τέλη και τις εκπτώσεις·στα νοσοκομεία, στις κλινικές και στα φαρμακεία καθώς και στα προγράμματα βοήθειας ασθενών που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους ασθενείς σε μια εμπορική ασφαλιστική αγορά που καλύπτει όλο και λιγότερα, ενώ χρεώνει περισσότερο τους ασθενείς.
Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του αυξανόμενου κόστους υγειονομικής περίθαλψης και των δαπανών για φάρμακα, η PhRMA προχωρά σε 12 επισημάνσεις για το κόστος και την αξία του φαρμάκου:
1. Η ιατρική επιστήμη δεν ήταν ποτέ πιο ελπιδοφόρα και παρά την πρωτοποριακή καινοτομία στην ιατρική, οι δαπάνες για φάρμακα παραμένουν ένα μικρό και σταθερό 14% των συνολικών δαπανών για την υγεία.
2. Τα καινοτόμα νέα φάρμακα, όχι μόνο μειώνουν την ανάγκη των ασθενών για δαπανηρές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης –όπως παραμονή στο νοσοκομείο και συχνές επισκέψεις σε ιατρούς– αλλά μπορούν επίσης να αποφέρουν εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ετησίως. Για παράδειγμα, νέα επώνυμα φάρμακα που κυκλοφόρησαν μεταξύ 2013 και 2017 απέφεραν εξοικονόμηση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 12 θεραπευτικούς τομείς και μείωσαν τις καθαρές τιμές. Επιπλέον, καινοτομίες όπως οι θεραπείες για την ηπατίτιδα C προβλέπεται να εξοικονομήσουν 43 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026, και οι εξελίξεις στις θεραπείες κατά της παχυσαρκίας μεταμορφώνουν τη φροντίδα, ενώ αποτρέπουν τις δαπάνες δισεκατομμυρίων για χρόνιες ασθένειες, τη μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη του κόστους υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ.
3. Οι Αμερικανοί έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε ιατρικές επιλογές από ό,τι οι άνθρωποι που ζουν οπουδήποτε στον κόσμο λόγω του κορυφαίου παγκοσμίως συστήματος καινοτομίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να έχουν πρόσβαση στο 85% των νέων φαρμάκων σε σύγκριση με λιγότερο από 40% για τους Ευρωπαίους, κατά μέσο όρο.
4. Το κόστος των φαρμάκων είναι το μόνο μέρος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, η τιμή των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου μειώθηκε κατά 95% σε διάστημα 10 ετών, ενώ το κόστος της χειρουργικής επέμβασης για τη θεραπεία της αυξήθηκε κατά 94% την ίδια περίοδο.
5. Ο ανταγωνισμός στο σύστημα οδήγησε σε περισσότερες διαθέσιμες θεραπείες για τους ασθενείς και χαμηλότερο κόστος φαρμάκων, με την καθαρή τιμή του επώνυμου φαρμάκου να μειώνεται κατά 3% το 2023 και να αυξάνεται κάτω από τον ρυθμό πληθωρισμού τα τελευταία πέντε χρόνια.
6. Πάνω από το 90% όλων των φαρμάκων που διανέμονται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γενόσημα, τα οποία κοστίζουν ένα κλάσμα της τιμής του φαρμάκου αρχικής επωνυμίας. Ο ανταγωνισμός από την αγορά γενόσημων και βιο-ομοειδών προϊόντων οδηγεί επίσης σε εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, εξοικονομώντας 75 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από το 2013 έως το 2017 και 93,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε προβλεπόμενη εξοικονόμηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
7. Πάρα πολλοί Αμερικανοί πληρώνουν πάρα πολλά για τα φάρμακά τους επειδή παράγοντες του συστήματος, όπως τα PBM, οι ασφαλιστές και τα νοσοκομεία χρησιμοποιούν τα φάρμακα για να επιδοτούνται.
8. Τα PBM και οι ασφαλιστές λαμβάνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε επιστροφές και εκπτώσεις από παρασκευαστές φαρμακευτικών προϊόντων ετησίως, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη μέση τιμή που πληρώνουν τα PBM και οι ασφαλιστές κατά 50% ή περισσότερο, αλλά οι ασθενείς σπάνια επωφελούνται άμεσα από αυτές τις οικονομίες.
9. Λαμβάνοντας υπόψη τις εκπτώσεις, οι καθαρές τιμές που πληρώνουν τα PBM και οι ασφαλιστές για φάρμακα έχουν αυξηθεί πιο αργά από το κόστος των ασθενών από την τσέπη τους από το 2016, με τις τιμές που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από τις τιμές που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστές. Οι ασφαλιστές επωφελούνται επίσης εις βάρος των ασθενών μετατοπίζοντας περισσότερα κόστη μέσω εκπτώσεων και συνασφάλισης, συχνά με βάση την τιμή καταλόγου του φαρμάκου - αναγκάζοντας ορισμένους ασθενείς να πληρώνουν περισσότερα από αυτά που πληρώνουν οι ασφαλιστές ή τα PBM.
10. Τα PBM κερδίζουν χρήματα από την τιμή καταλόγου φαρμάκων, κάτι που οι ειδικοί λένε ότι τους οδηγεί στον περιορισμό της κάλυψης για γενόσημα και βιοομοειδή. Για παράδειγμα, μεταξύ 2014 και 2022, σημειώθηκε αύξηση 961% στον αριθμό των φαρμάκων που εξαιρέθηκαν από τουλάχιστον ένα από τα τρία μεγαλύτερα PBM.
11. Οι παρασκευαστές επωνυμιών παρείχαν περισσότερα από 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια επιμερισμού του κόστους των ασθενών σε εμπορικά ασφαλισμένους ασθενείς μόνο το 2023. Προγράμματα συσσωρευτών και μεγιστοποίησης αμοιβών που εφαρμόζονται από PBM, προγράμματα ή άλλους προμηθευτές τρίτων απορρόφησαν σχεδόν το 45% της βοήθειας επιμερισμού κόστους ασθενών το 2023, υπερδιπλάσιο από το ποσό που αποδίδεται σε αυτά τα προγράμματα.
12. Τα νοσοκομεία και οι πάροχοι αυξάνουν επίσης το κόστος για τους ασθενείς. Στην πραγματικότητα, 65 δισεκατομμύρια δολάρια από όσα δαπανώνται για φάρμακα πηγαίνουν σε νοσοκομεία, κλινικές και φαρμακεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα 340B. Τα νοσοκομεία σημειώνουν τις τιμές των φαρμάκων, κατά μέσο όρο, έως και 7 φορές ή περισσότερο.
Πηγές:
phrma.org
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το άγχος των γιορτών: Πώς να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Η κατάθλιψη του πατέρα μπορεί να επηρεάσει για χρόνια το παιδί του [μελέτη]
Επίσκεψη του προέδρου του ΙΣΑ στον Σύλλογο Φλόγα