Η φλεγμονή είναι η απάντηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος σε έναν ερεθισμό, τραυματισμό ή μόλυνση. Η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι ένα φυσιολογικό και απαραίτητο μέρος της άμυνας του σώματος έναντι τραυματισμών και λοιμώξεων. Η μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο σώμα σας με την πάροδο του χρόνου και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πολλών σοβαρών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Μαζί με παράγοντες όπως το κάπνισμα και τη συνολική κατάσταση της υγείας σας, η διατροφή και ο τρόπος ζωής σας μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα φλεγμονής. Ενώ ορισμένα τρόφιμα έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, κάποια άλλα μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή.
Ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά
Τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, σοκολάτες και παγωτά, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης επιδεινώνει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα, ενώ ευνοεί την υπερανάπτυξη μικροοργανισμών στο έντερο που έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν την υγεία. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη συνδέονται με διάφορες φλεγμονώδεις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της παχυσαρκίας και του λιπώδους ήπατος.
Φαστ φουντ
Η υπερβολική κατανάλωση φαστ φουντ μπορεί να βλάψει την υγεία και να προκαλέσει αύξηση βάρους και φλεγμονή. Συστατικά που βρίσκονται στο φαστ φουντ, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, επεξεργασμένα δημητριακά και η πρόσθετη ζάχαρη και το αλάτι, είναι όλα γνωστό ότι συμβάλλουν στη φλεγμονή. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού συνδέεται επίσης με φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση περιλαμβάνει χρόνια φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας
Τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον και τα καπνιστά κρέατα, θεωρούνται φλεγμονώδεις τροφές. Η τακτική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των φλεγμονωδών πρωτεϊνών και άλλων ενώσεων που συνδέονται με χρόνια φλεγμονή.
Τηγανητά
Τα τηγανητά τρόφιμα, όπως οι τηγανιτές πατάτες, το μπέικον και το κοτόπουλο πανέ, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ενώσεις που ονομάζονται τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGES). Τα AGES δημιουργούνται μέσω αντιδράσεων μεταξύ σακχάρων και πρωτεϊνών ή λιπών. Μια δίαιτα υψηλή σε AGES συμβάλλει στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Το AGES σχετίζεται με την επιτάχυνση της γήρανσης καθώς και με αυξημένο κίνδυνο πολλών καταστάσεων υγείας που προκαλούνται από φλεγμονές, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι.
Τρόφιμα που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, τα κράκερ, τα κατεψυγμένα έτοιμα φαγητά και τα ζαχαρούχα αρτοσκευάσματα, περιέχουν συστατικά που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη φλεγμονή. Αυτά τα τρόφιμα έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και επεξεργασμένα δημητριακά, τα οποία συνδέονται με αυξημένη φλεγμονή, ειδικά όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.
Τρόφιμα και συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-6 λιπαρά
Πολλά υπερ- επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται με έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-6 λιπαρά, όπως η σόγια και το λάδι canola. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αυτά τα έλαια τείνουν να είναι πιο προφλεγμονώδη για το σώμα, ενώ τα ω-3 λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, είναι αντιφλεγμονώδη.
Επεξεργασμένα δημητριακά
Σε σύγκριση με τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τα επεξεργασμένα δημητριακά έχουν χαμηλότερη διατροφική αξία και μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της φλεγμονής στον οργανισμό. Τα επεξεργασμένα δημητριακά είναι πολύ πιο φτωχά σε φυτικές ίνες από τα δημητριακά ολικής άλεσης. Οι φυτικές ίνες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της φλεγμονής στο έντερο. Οι φυτικές ίνες μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της αύξησης βάρους, προστατεύοντας από τη φλεγμονή που σχετίζεται με την παχυσαρκία.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ έχει φλεγμονώδη επίδραση στον οργανισμό. Βλάπτει τους ιστούς και πυροδοτεί τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών, που οδηγεί σε φλεγμονή. Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει επίσης την παραγωγή προφλεγμονωδών πρωτεϊνών. Με την παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ, τα αυξημένα επίπεδα αυτών των πρωτεΐνών μπορούν να βλάψουν όργανα όπως το ήπαρ και να οδηγήσουν σε αλκοολική ηπατική νόσο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή στο σώμα σας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
3 στους 5 ασθενείς διακόπτουν θεραπείες για οικονομικούς λόγους
Στο νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" τρεις εγκαυματίες από την τραγωδία στη Β. Μακεδονία
Φάρμακο: Τα εμπόδια στο σπάσιμο του προϋπολογισμού στην ιδιωτική αγορά