Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από χρόνιο πόνο στην πλάτη. Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών ή τα παυσίπονα φαίνεται να υπόσχονται γρήγορη ανακούφιση. Ωστόσο, μια ομάδα ειδικών λέει τώρα πως "'δεν ωφελεί και αντιθίθεται κατά των εν λόγω ενέσιμων εγχύσεων".
Η επώδυνη ένταση του αυχένα και ο πόνος στη μέση είναι από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας παγκοσμίως. Εάν ο πόνος διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες, πρόκειται για χρόνιο πόνο στην πλάτη.
Συχνά πυροδοτείται από την εργασία γραφείου και την έλλειψη άσκησης, γι' αυτό και η σωματική άσκηση συνιστάται ως το σημαντικότερο αντίμετρο για τους πάσχοντες.
Επιπλέον, οι γιατροί προσφέρουν μερικές φορές και ενέσεις κορτικοστεροειδών ή/και τοπικών αναισθητικών απευθείας στην επώδυνη περιοχή, καθώς και μια επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται κατάλυση με ραδιοσυχνότητες (RFA). Σε αυτή τη διαδικασία, εισάγεται ένας καθετήρας στην περιοχή του νεύρου από την οποία προέρχεται ο πόνος, μέσω του οποίου χρησιμοποιείται ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής συχνότητας για την τοπική παραγωγή θερμότητας προκειμένου να διακοπούν τα σήματα πόνου.
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτών των διαδικασιών για τον χρόνιο πόνο στην πλάτη είναι αμφιλεγόμενη.
Στο εξειδικευμένο περιοδικό "BMJ", μια διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων πραγματοποίησε τώρα μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των "ενέσιμων θεραπειών" και της RFA για τον χρόνιο πόνο στην πλάτη και συνόψισε τα αποτελέσματα με τη μορφή των λεγόμενων ταχέων συστάσεων.
Αυτές ισχύουν αποκλειστικά για ενήλικες με χρόνιο πόνο στην πλάτη που δεν οφείλεται σε υποκείμενο καρκίνο ή ρευματολογικό νόσημα. Αναφέρονται σε ενέσεις τοπικών αναισθητικών ή/και κορτικοστεροειδών (επισκληρίδια, απευθείας σε άρθρωση ή ενδομυϊκά) και RFA με/χωρίς πρόσθετες ενέσεις πόνου.
Οι συγγραφείς της ανασκόπησης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν υψηλής ποιότητας στοιχεία αποτελεσματικότητας για καμία από αυτές τις διαδικασίες. Στην περίπτωση της ενέσιμης θεραπείας, υπάρχουν χαμηλής έως μέτριας ποιότητας στοιχεία ότι δεν ανακουφίζει τον χρόνιο πόνο στην πλάτη καλύτερα από τις ενέσεις με εικονικό φάρμακο.
Συνολικά, η ομάδα τίθεται συνεπώς ανεπιφύλακτα κατά των ενέσεων και της RFA.
Οι αναφερόμενες διαδικασίες είναι δαπανηρές, αγχωτικές και συνδέονται με κίνδυνο για τους ασθενείς - έστω και μικρό.
Για το λόγο αυτό, σχεδόν κάθε ασθενής θα αποφάσιζε να τις απορρίψει αφού λάβει την κατάλληλη ενημέρωση.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα μελλοντικών ερευνών θα μπορούσαν να αλλάξουν τις συστάσεις.
Χρειάζεται έρευνα για την καλύτερη αξιολόγηση των διαδικασιών με λίγα στοιχεία μέχρι σήμερα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού στην εφημερία του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" - Επίσκεψη Γεωργιάδη
5 αλλαγές στον τρόπο ζωής στην ηλικία των 50 μπορούν να προσθέσουν μια δεκαετία ζωής [μελέτη]
Μαγνήσιο: Ποια είναι τα οφέλη του