Υπολογίζεται ότι 8 στους 10 ανθρώπους θα αντιμετωπίσουν πόνο στη πλάτη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Για την ακρίβεια, ο πόνος στην πλάτη είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι αναζητούν ιατρική θεραπεία, όπως και ο πρωταρχικός λόγος για την αναζήτηση βελονισμού. Και αυτό συμβαίνει επειδή, όπως υποστηρίζει πλέον και αρκετή έρευνα, ο βελονισμός είναι καλή μέθοδος αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου στην πλάτη.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση 22 μελετών έδειξε ότι ο βελονισμός παρείχε βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο στην πλάτη. Προτείνεται από πολλούς γιατρούς ως εναλλακτική θεραπεία σε ασθενείς που δεν εμφανίζουν βελτίωση με άλλες μεθόδους.

Πώς ο βελονισμός φαίνεται να βοηθά με τον πόνο στην πλάτη

Ο βελονισμός είναι μια αρχαία πρακτική που ξεκίνησε στην Κίνα πριν από περισσότερα από 2.500 χρόνια. Περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελόνων σε ορισμένα σημεία του σώματος. Η διέγερση αυτών των σημείων λέγεται ότι διορθώνει την ανισορροπία και βελτιώνει τη ροή της ενέργειας στο σώμα. Οι επαγγελματίες πιστεύουν ότι αυτό βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της υγείας. Πιστεύεται ότι αυτά τα αποτελέσματα προέρχονται από την τόνωση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση χημικών ουσιών προς τους μυς, τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Αυτές οι χημικές ουσίες είτε επηρεάζουν την ανοχή του σώματος στον πόνο, είτε προκαλούν αλλαγές που προάγουν την αίσθηση ευεξίας.

Υπάρχουν κίνδυνοι ή παρενέργειες από τον βελονισμό;

Όταν γίνεται από έναν έμπειρο, εκπαιδευμένο βελονιστή, η διαδικασία είναι κατά γενική ομολογία ασφαλής. Σοβαρές παρενέργειες, όπως λοιμώξεις, είναι σπάνιες. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως ο βελονισμός έχει λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες σε σχέση με πολλές από τις τυπικές θεραπείες που προτείνοναι για τον πόνο στην πλάτη.

Πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου σχετικά με τον βελονισμό

Αν άλλες θεραπείες για τον χρόνιο πόνο στην πλάτη δεν φαίνεται να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και σκέφτεστε να κάνετε βελονισμό, συζητήστε το με τον γιατρό σας. Φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό σας για τυχόν άλλα φάρμακα που παίρνετε. Ενημερώστε επίσης τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, αν φοράτε βηματοδότη ή αν έχετε οποιοδήποτε είδος εμφυτεύματος. Ο γιατρός σας θα μπορούσε να σας παραπέμψει σε έναν εξουσιοδοτημένο βελονιστή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα ''Εξελίξεις και προοπτικές στην Καρδιολογία''
Αντιμετώπιση της διστακτικότητας έναντι των εμβολιασμών
ΙΣΑ: ‘’Ικανοποιήθηκε το αίτημα του ΙΣΑ για διεύρυνση του ορίου ημερών σε συνταγές που δεν έχουν λήξει’’