Ο Τζέιμς Χάρισον, από την πόλη Τζουν στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, απεβίωσε στον ύπνο του σε οίκο ευγηρίας στις 17 Φεβρουαρίου, όπως επιβεβαίωσε η οικογένειά του το Σαββατοκύριακο.
Με το παρατσούκλι «ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι», ο Χάρισον έσωσε 2,4 εκατομμύρια μωρά δωρίζοντας πλάσμα πάνω από 1.100 φορές, σύμφωνα με τον Αυστραλιανό Ερυθρό Σταυρό.
Ο Χάρισον άρχισε να δίνει αίμα ως 18χρονος το 1954, τέσσερα χρόνια αφότου έλαβε μια σειρά μεταγγίσεων αίματος μετά από χειρουργική επέμβαση στον πνεύμονα. Λέγεται ότι δεν έχασε ποτέ δεκαπενθήμερο ραντεβού σε περισσότερες από έξι δεκαετίες δωρεάς, προτού αποσυρθεί το 2018 σε ηλικία 81 ετών.
Καθώς το πλάσμα του περιείχε ένα σπάνιο αντίσωμα που ονομάζεται Anti-D, οι γιατροί το χρησιμοποίησαν για να βοηθήσουν μητέρες των οποίων το αίμα κινδύνευε να επιτεθεί στα αγέννητα μωρά τους.
Η κόρη του, Τρέισι, η οποία επίσης έλαβε αντι-D, δήλωσε ότι ο Χάρισον ήταν «ανθρωπιστής στην καρδιά», προσθέτοντας ότι η οικογένειά της «ίσως να μην υπήρχε χωρίς τις πολύτιμες δωρεές του».
Ακόμη και μετά το θάνατό του, ο Χάρισον πρόκειται να συνεχίσει να σώζει τις ζωές των αγέννητων μωρών. Σε ένα πρόγραμμα συνεργασίας, το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Walter and Eliza Hall (WEHI) και η Lifeblood καλλιέργησαν με επιτυχία το αντίσωμα του Χάρισον σε εργαστήριο. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό το επίτευγμα θα μπορούσε μια μέρα να αποτρέψει την αιμολυτική νόσο του εμβρύου και του νεογέννητου (HDFN) για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.
Υπάρχουν μόνο 200 δότες Anti-D στην Αυστραλία, το αίμα των οποίων βοηθά κάθε χρόνο περίπου 45.000 μητέρες και τα αγέννητα μωρά τους.
Πηγές:
mama365.gr, lifo.gr
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το άγχος των γιορτών: Πώς να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Η κατάθλιψη του πατέρα μπορεί να επηρεάσει για χρόνια το παιδί του [μελέτη]
Επίσκεψη του προέδρου του ΙΣΑ στον Σύλλογο Φλόγα