Η ανησυχία ότι οι αγωνιστές GLP-1, οι οποίοι είναι εγκεκριμένοι για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας, αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας στους ασθενείς δεν επιβεβαιώθηκε σε ανάλυση ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων Βρετανών ασθενών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο "British Medical Journal", η αυτοκτονικότητα δεν ήταν συχνότερη από ό,τι στους χρήστες αναστολέων DPP-4 ή αναστολέων SGLT-2.

Μια ανασκόπηση της ασφάλειας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) έγινε πρωτοσέλιδο τον Ιούλιο του 2023. Αφορμή αποτέλεσαν αναφορές από ασθενείς στην Ισλανδία που είχαν παραπονεθεί για αυτοκτονικές σκέψεις ή σκέψεις αυτοτραυματισμού μετά την έναρξη της θεραπείας με λιραγλουτίδη ή σεμαγλουτίδη. Στη συνέχεια, ο EMA διερεύνησε 150 ύποπτες περιπτώσεις.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φ αρμάκων (FDA ) εξέτασε επίσης το θέμα μετά την εμφάνιση περισσότερων από 60 αναφορών αυξημένης αυτοκτονικής συμπεριφοράς στο μητρώο FAERS.

Ωστόσο, καμία από τις δύο αρχές δεν βρήκε επιβεβαίωση αυξημένης αυτοκτονικής συμπεριφοράς. Για προληπτικούς λόγους, ο FDA συμπεριέλαβε προειδοποίηση στις συνταγογραφικές πληροφορίες: Ζητήθηκε από τους αμερικανούς γιατρούς να προσέχουν για κατάθλιψη ή αυτοκτονική πρόθεση στους ασθενείς και να διακόπτουν το φάρμακο εάν αυτό συνέβαινε. Ο EMA απέφυγε μέχρι στιγμής να συμπεριλάβει προειδοποίηση στις πληροφορίες για τους επαγγελματίες υγείας.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Laurent Azoulay από το Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ ανέλυσε τώρα τη σύνδεση χρησιμοποιώντας δεδομένα από το "UK Clinical Practice Research Datalink", το οποίο αποθηκεύει τους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους των βρετανικών ασθενών. Οι συνταγές που αναφέρονται εκεί συγκρίθηκαν με το βρετανικό μητρώο όλων των νοσοκομειακών ασθενών (πιθανή ενδονοσοκομειακή θεραπεία λόγω αυτοκτονικής συμπεριφοράς) και με το μητρώο θανάτων της χώρας (πιθανοί θάνατοι από αυτοκτονία).

Σε μια πρώτη ανάλυση, οι επιδημιολόγοι συνέκριναν 36.082 χρήστες αγωνιστών GLP-1 με 234.028 χρήστες αναστολέων DPP-4 (οι οποίοι αναστέλλουν τη διάσπαση του ίδιου του οργανισμού GLP-1). Αρχικά διαπίστωσαν αυξημένο ποσοστό αυτοκτονικότητας με επίπτωση 3,9 έναντι 1,8 περιστατικών ανά 1.000 ανθρωποέτη. Αυτό οδήγησε σε αναλογία κινδύνου 2,08, η οποία ήταν σημαντική με διάστημα εμπιστοσύνης 95% από 1,83 έως 2,36.

Επομένως, οι αγωνιστές GLP-1 θα συσχετίζονταν δύο φορές συχνότερα με αυτοκτονικές σκέψεις ή ολοκληρωμένες αυτοκτονίες. Ωστόσο, ο κίνδυνος εξαφανίστηκε σε μια προσαρμοσμένη ανάλυση που έλαβε υπόψη άλλα χαρακτηριστικά των ασθενών και διαγνώσεις που σημειώθηκαν στα ιατρικά αρχεία. Ο λόγος κινδύνου ήταν μόνο ένας μη σημαντικός 1,02 (0,85-1,23).

 Σε μια δεύτερη ανάλυση, οι ερευνητές συνέκριναν 32.336 χρήστες αγωνιστών GLP-1 με 96.212 χρήστες αναστολέων SGLT-2 (οι οποίοι προάγουν την απέκκριση γλυκόζης μέσω των νεφρών και δεν σχετίζονται άμεσα με το GLP-1). Και εδώ, το ποσοστό αυτοκτονικότητας ήταν αρχικά υψηλότερο σε 4,3 έναντι 2,7 συμβάντων ανά 1.000 ανθρωποέτη (λόγος κινδύνου 1,60- 1,37-1,87).

Στην προσαρμοσμένη ανάλυση, ούτε εδώ παρέμεινε αυξημένος κίνδυνος: λόγος κινδύνου 0,91 (0,73-1,12). Φαίνεται ότι οι γιατροί είναι πιο πρόθυμοι να συνταγογραφήσουν έναν αγωνιστή GLP-1 σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονικότητα. Μια επιδημιολογική μελέτη δεν μπορεί να το αποδείξει αυτό.

Ένας από τους περιορισμούς της μελέτης, που επισημαίνουν οι Peter Ueda και Björn Pasternak από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, είναι ότι τα περισσότερα συμβάντα αφορούσαν σκέψεις αυτοκτονίας. Οι ολοκληρωμένες αυτοκτονίες ήταν πολύ σπάνιες. Σε σύγκριση με τους αναστολείς DPP-4, μόνο 5 χρήστες των αγωνιστών GLP-1 έβαλαν τέλος στη ζωή τους. Στη σύγκριση με τους αναστολείς SGLT2, λιγότεροι από 5 χρήστες των αγωνιστών GLP-1 αυτοκτόνησαν.

Ένας περαιτέρω περιορισμός προκύπτει από το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς έλαβαν θεραπεία με παλαιότερους αγωνιστές GLP-1, όπως η εξενατίδη και η λιξισενατίδη, οι οποίοι σπάνια χρησιμοποιούνται σήμερα. Στη σύγκριση με τους αναστολείς DPP-4, το ποσοστό ήταν 40% και στη σύγκριση με τους αναστολείς SGLT2 23%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το άγχος των γιορτών: Πώς να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Η κατάθλιψη του πατέρα μπορεί να επηρεάσει για χρόνια το παιδί του [μελέτη]
Επίσκεψη του προέδρου του ΙΣΑ στον Σύλλογο Φλόγα