Νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του UCLA δείχνει ότι το χρόνιο στρες και η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να συνεργαστούν για να τροφοδοτήσουν την πρώιμη ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος, ρίχνοντας φως στο πώς οι παράγοντες του τρόπου ζωής συμβάλλουν σε μια από τις πιο θανατηφόρες κακοήθειες. Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό Molecular Cancer Research.

Σε προκλινικά μοντέλα, οι ερευνητές εντόπισαν έναν βασικό μοριακό μηχανισμό με τον οποίο το στρες και η παχυσαρκία πυροδοτούν αλλαγές στα παγκρεατικά κύτταρα που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Συγκεκριμένα, νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με το στρες και ορμόνες που σχετίζονται με την παχυσαρκία βρέθηκε ότι ενεργοποιούν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CREB, η οποία συνδέεται με την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, μέσω διαφορετικών βιολογικών οδών. Οι ορμόνες του στρες ενεργοποιούν την οδό β-αδρενεργικού υποδοχέα/PKA, ενώ τα σήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία χρησιμοποιούν κυρίως την οδό PKD. Αυτό υποδηλώνει ότι τόσο το στρες όσο και η παχυσαρκία μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη του καρκίνου του παγκρέατος μέσω παρόμοιων μηχανισμών.

Σε πειράματα σε ποντίκια, μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά από μόνη της οδήγησε στην ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών του παγκρέατος. Ωστόσο, όταν τα ποντίκια βίωσαν επίσης άγχος κοινωνικής απομόνωσης, ανέπτυξαν ακόμη πιο προχωρημένες βλάβες.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η κοινωνική απομόνωση είχε ισχυρότερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη καρκίνου σε θηλυκά ποντίκια σε σύγκριση με τα αρσενικά ποντίκια. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η βιολογική απόκριση των γυναικών στο στρες, πιθανώς επηρεασμένη από τα οιστρογόνα και την αυξημένη δραστηριότητα των β-αδρενεργικών υποδοχέων, μπορεί να τις κάνει πιο επιρρεπείς σε κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με το στρες.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ορμόνες του στρες και οι ορμόνες που σχετίζονται με την παχυσαρκία ενεργοποιούν βασικές οδούς που προάγουν τον καρκίνο, επιταχύνοντας δυνητικά την εμφάνιση του καρκίνου του παγκρέατος. Μια πιθανή λύση, προτείνουν οι ερευνητές, είναι να διερευνηθεί η χρήση υπαρχόντων φαρμάκων για τη μείωση αυτού του κινδύνου. Δεδομένου ότι οι β-αδρενεργικοί υποδοχείς διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου που σχετίζεται με το στρες, οι κοινώς χρησιμοποιούμενοι β-αναστολείς, που είναι φάρμακα που συνταγογραφούνται για την υψηλή αρτηριακή πίεση, θα μπορούσαν να αναπροσαρμοστούν για να βοηθήσουν στην άμβλυνση αυτών των επιπτώσεων.

Πηγές:
Molecular Cancer Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράση ενημέρωσης "Tech for Better Cancer Care"
Συμβουλές για ένα... ψυχικά ήρεμο Πάσχα
Το άγχος των γιορτών: Πώς να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία το Πάσχα