Ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες, όπως η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών και η έλλειψη αρκετών φυτικών ινών, αυξάνουν τον κίνδυνο για προβλήματα της χοληδόχου κύστης. Η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και η κατανάλωση πολλών θρεπτικών τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, συμβάλλει στην ενίσχυση του μικροβιώματος του εντέρου σας και στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης προβλημάτων της χοληδόχου κύστης.
Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο λειτουργίας της χοληδόχου κύστης σας. Αυτό το όργανο, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι, περιέχει το υγρό που ονομάζεται χολή. Το συκώτι παράγει χολή για να βοηθήσει το σώμα να διασπάσει τα λίπη, κάτι που είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας της πέψης. Αλλάμπορούν επίσης να συγκεντρωθούν πέτρες στη χοληδόχο κύστη και κάτι που ονομάζεται λάσπη χοληδόχου κύστης (ένα μείγμα χοληστερόλης, ασβεστίου, χολερυθρίνης και άλλων ενώσεων).Αν έχετε ήδη πέτρες στη χολή, θα παραμείνουν, αλλά από την στιγμή που η χολή σας δεν θα είναι ιδιαίτερα ενεργή με την κατάλληλη διατροφή, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο πολύ για κάποια καινούρια.
Η αποφυγή ή η μείωση ορισμένων τύπων τροφίμων μπορεί να μειώσει την πιθανότητα πόνου στη χοληδόχο κύστη. Η ελαχιστοποίηση των κορεσμένων λιπών και των επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι το κλειδί, επειδή όσο λιγότερο κορεσμένο λίπος καταναλώνετε, τόσο λιγότερη χολή χρειάζεται να απελευθερώσει το σώμα σας για να το αφομοιώσει. Επιπλέον, μείωση των τροφών με ζάχαρη και των τροφίμων που παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι, ειδικότερα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού χολόλιθων.
Αποφύγετε ή περιορίστε τρόφιμα όπως:
- Βούτυρο
- Τηγανητά
- Γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά
- Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
- Κόκκινο κρέας, ιδιαίτερα λιπαρά κομμάτια
- Επεξεργασμένα κρέατα, όπως σλλαντικά και καπνιστά
- Προϊόντα με “κρυμμένη”ζάχαρη, όπως κέτσαπ και άλλες σάλτσες του εμπορίου
- Ζαχαρούχα ποτά όπως αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά
- Λευκό ψωμί και λευκά ζυμαρικά
Τροφές που μπορούν να κάνουν καλό στη χοληδόχο κύστη σας
Καμία συγκεκριμένη τροφή δεν θα βελτιώσει την υγεία της χοληδόχου κύστης σας, αλλά είναι σημαντικό να τρώτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή συνολικά, με έμφαση στο πόσο λίπος και φυτικές ίνες καταναλώνετε.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες, βοηθούν στην απομάκρυνση των περιττών λιπαρών από το σώμα σας και μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο χολόλιθων.
Φρούτα και λαχανικά
Συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς και βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, που μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από τις πέτρες στη χολή.
Άπαχα κρέατα και ψάρια
Αυτές οι πρωτεΐνες έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα. Επιπλέον, πολλά είδη ψαριών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ω-3, ένα είδος πολυακόρεστων λιπαρών που μπορεί να προστατεύουν από τον σχηματισμό χολόλιθων.
Δημητριακά ολικής άλεσης
Επιλέξτε ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι και κριθάρι. Για πρωινό, η βρώμη και η κινόα είναι πολύ καλές επιλογές.
Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
Προτιμήστε αποβουτυρωμένο γάλα, τυρί κότατζ και γιαούρτια και τυριά με χαμηλά λιπαρά, τα οποία είναι πιο φιλικά προς τη χοληδόχο κύστη.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βιώσιμη υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη: Ο βασικός ρόλος των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών
Σύστημα PA-100 AST της Sysmex
Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία : Απαιτείται εθνικός σχεδιασμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων