Οι φράουλες δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα της άνοιξης και του καλοκαιριού, αλλά είναι και εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού μας.
Ποια είναι όμως τα οφέλη από το να τρώμε φράουλες; Ας τα δούμε αναλυτικά.
Ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας
Καθώς μεγαλώνουμε, η νοητική μας οξύτητα μπορεί να μειωθεί. Ωστόσο, έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση φράουλας μπορεί να προστατεύσει τις γνωστικές μας λειτουργίες. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που παρακολούθησε πάνω από 16.000 συμμετέχοντες για έξι χρόνια, διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερες φράουλες και μύρτιλα παρουσίασαν βραδύτερη γνωστική εξασθένηση, διατηρώντας νοητικές ικανότητες αντίστοιχες με άτομα έως και δυόμισι χρόνια νεότερα. Επιπλέον, μια ακόμη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση φράουλας συσχετίζεται με 34% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου Αλτσχάιμερ. Οι προστατευτικές αυτές ιδιότητες αποδίδονται στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι φράουλες, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα και μειώνουν τη συστηματική φλεγμονή, έναν βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Οι φράουλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, απαραίτητης για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αναπνευστικών λοιμώξεων. Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή κυττάρων που απομακρύνουν μολυσμένα και καρκινικά κύτταρα, όπως και κυττάρων που δημιουργούν αντισώματα για την καλύτερη άμυνα του οργανισμού έναντι των μικροβίων. Επιπλέον, η βιταμίνη C έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας την αντίδραση του οργανισμού στο στρες που προκαλείται από ασθένειες ή την καθημερινή ζωή. Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, συνιστάται η πρόσληψη 100-200 mg βιταμίνης C ημερησίως, ποσότητα που μπορεί να καλυφθεί με την κατανάλωση οκτώ μεσαίων φραουλών.
Προστασία της καρδιαγγειακής υγείας
Η κατανάλωση φραουλών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη παθήσεων που οδηγούν σε καρδιακές νόσους και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και στον διαβήτη, ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση φραουλών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν δύο ροφήματα ημερησίως, το καθένα με 25 mg σκόνης αποξηραμένης φράουλας, παρουσίασαν μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 5% μετά από έναν μήνα. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση της ίδιας ποσότητας σκόνης φράουλας για δύο μήνες οδήγησε σε μείωση της χοληστερόλης κατά 10%. Επιπλέον, η κατανάλωση περίπου 450 γραμμαρίων φραουλών ημερησίως μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια κατά 20% και την ολική χοληστερόλη κατά 8%.
Μείωση της φλεγμονής
Η χρόνια φλεγμονή συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων. Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η κακή διατροφή, η χαμηλή σωματική δραστηριότητα και το κάπνισμα, μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή. Η κατανάλωση φραουλών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, καθώς τα κύρια αντιοξειδωτικά που περιέχουν, οι ανθοκυανίνες, είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.
.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βιώσιμη υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη: Ο βασικός ρόλος των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών
Σύστημα PA-100 AST της Sysmex
Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία : Απαιτείται εθνικός σχεδιασμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων