Η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι οι ισχυρότεροι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη των βλαβών. "Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για αυτές τις βλάβες, αν και αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοι", λέει η Frauke Beyer, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Προκειμένου να διαπιστωθεί πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα φάρμακα, ήταν σημαντικό για τους ερευνητές να κατανοήσουν πρώτα ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των βλαβών στις διάφορες θέσεις του εγκεφάλου.

Για να το πετύχουν αυτό, ανέλυσαν δείγματα DNA και αίματος από τους συμμετέχοντες στη μελέτη από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Έπρεπε επίσης να λύσουν νοητικές εργασίες και να ξαπλώσουν στον σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας (MRI).

"Διαπιστώσαμε ότι οι βλάβες εμφανίζονται σε τυπικές θέσεις στον εγκέφαλο, πιθανώς επειδή βασίζονται σε διαφορετικούς μηχανισμούς. Για τις βλάβες γύρω από τις κοιλίες, παίζει ρόλο ιδίως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ για τις βλάβες στη βαθιά λευκή ουσία, υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει σχέση με την εναπόθεση αμυλοειδούς στα τοιχώματα των αγγείων, μιας πρωτεΐνης που εμφανίζεται και στη νόσο Αλτσχάιμερ", εξηγεί η Frauke Beyer.

Καθώς αυτές οι βλάβες μπορούν να γίνουν ορατές από την ηλικία των σαράντα ετών, εδώ θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα προληπτικά, λέει η ερευνήτρια.

"Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο πιο σταθερός και μακράν ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη βλαβών που διαπιστώσαμε - όπως και ο υψηλότερος ΔΜΣ.

Το δύσκολο είναι ότι η βλάβη στο αγγειακό σύστημα είναι μια σταδιακή διαδικασία. Ο εγκέφαλος των ατόμων που πάσχουν συχνά επεξεργάζεται τις πληροφορίες πιο αργά από το φυσιολογικό στην καθημερινή ζωή, αλλά κατά τα άλλα συχνά δεν το αντιλαμβάνονται".

Σε επακόλουθες μελέτες, οι επιστήμονες θέλουν τώρα να ανακαλύψουν ποιοι γενετικοί παράγοντες θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από τις βλάβες στις διάφορες θέσεις του εγκεφάλου. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στοχευμένες θεραπείες στο μέλλον.

Πηγές:
Ινστιτούτο Max Planck

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψηφιακά προγράμματα τραγουδιού ενισχύουν τη διάθεση και την ευεξία απομονωμένων ανθρώπων
Μητσοτάκης: Ρύθμιση για αναγνώριση ιατρικής ειδικότητας στις ΗΠΑ
Lavipharm: Δυναμική ανάπτυξη το 2024 παρά τις προκλήσεις