Για 6 συνεχόμενα χρόνια, μια  27χρονη Βρετανίδα δεν μπορεί να ουρήσει. Διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο Fowler και πρέπει να αδειάζει την κύστη της με καθετήρα 5 φορές την ημέρα. Χωρίς θεραπεία και με τις αιτίες να παραμένουν μυστήριο, η πάθηση συνεχίζει να προβληματίζει τους ερευνητές.

Το σύνδρομο εμφανίζεται όταν ο σφιγκτήρας της ουρήθρας που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της απελευθέρωσης των ούρων αποτυγχάνει να χαλαρώσει καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη διέλευση των ούρων με φυσικό τρόπο.

Συνήθως επηρεάζει νεες γυναίκες. Αν και μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, όπως στην περίπτωση της 27χρονης, θα μπορούσε επίσης να εμφανιστεί μετά από επέμβαση ή μετά τον τοκετό.

Η νεαρή γυναίκα άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα τον Νοέμβριο του 2018, όταν νοσηλεύτηκε με σοβαρή λοίμωξη στα νεφρά μη μπορώντας να ουρήσει για αρκετές ημέρες.

Αυτό που αρχικά φάνηκε μεμονωμένο περιστατικό γρήγορα έγινε ιατρικό πρόβλημα διαρκείας. Εβδομάδες μετά τη νοσηλεία συνέχιζε να προσπαθεί να ουρήσει  οδηγώντας τους γιατρούς να αφαιρέσουν 2 λίτρα ούρα από την πλήρη κύστη της.

Ενα μήνα μετά την αρχική της νοσηλεία νοσηλεύτηκε και πάλι για περαιτέρω εξετάσεις.

Ανακαλύφθηκε ότι η κύστη της δεν είχε καθόλου δραστηριότητα. Ηταν πολύ οδυνηρή διάγνωση και οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι δεν υπήρχε κάτι περισσότερο που θα μπορούσαν να κάνουν για να αποκαταστήσουν την ικανότητα να ουρεί φυσιολογικά.

Εξακολούθησε να εμφανίζει λοιμώξεις, που τελικά την οδήγησαν σε πιο μόνιμη λύση το 2020, έναν υπερηβικό καθετήρα.

Η συσκευή αφορά έναν σωλήνα που εισέρχεται απευθείας στην κύστη μέσω της κοιλιάς και  επιτρέπει στα ούρα να κατευθύνονται σε εξωτερικό σάκο τον οποίο αδειάζει αρκετές φορές την ημέρα.

Ηταν δύσκολο για τη γυναίκα να αποδεχτεί ότι πρόκειται για μακροχρόνια πάθηση και πέρσι νοσηλεύτηκε για θέμα ψυχικής υγείας. Τώρα νιώθει καλύτερα και έχει συνηθίσει τον σάκο, ενώ φορά και σορτς.

Παρά την ανθεκτικότητά της η κοπέλα συνέχιζε να εχει σοβαρές επιπλοκές. Τον Ιανουάριο 2024, εμφάνισε σήψη στην περιοχή που ο καθετήρας έμπαινε στο στομάχι της και νοσηλεύτηκε  3 εβδομάδες σε ΜΕΘ.

Η γυναίκα, με τον καιρό ανακάλυψε διαδικτυακές ομάδες ανθρώπων με την ίδια πάθηση και νιώθει συνδεδεμένη και λιγότερο μόνη.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια αλλαγή στο δέρμα προκαλείται από την κλιματική αλλαγή
Δάγκωμα οχιάς: Γιατί είναι απαραίτητη η εμπλοκή και του ορθοπαιδικού
Διατροφή που μπορεί να βοηθήσει με την εφίδρωση της εμμηνόπαυσης