Διατροφή

Φίλτρα άρθρων

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2008

Κρασί: Μεθυστικό άρωμα, πλούσια γεύση και υγεία

Το δημοφιλές αυτό αλκοολούχο ποτό, προϊόν ζύμωσης των σταφυλιών, έχει καταφέρει να περάσει ανέπαφο μέσα από πολιτιστικά, θρησκευτικά και εμπορικά σύνορα ξεδιπλώνοντας το μεθυστικό άρωμα και την πλούσια γεύση που κρύβει μέσα του.

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2008

Ποιά είναι η σχέση τηλεόρασης και παιδικής παχυσαρκίας

Ίσως η πρώτη ματιά να μην προσδιορίζει επακριβώς το μέγεθος της σχέσης των δύο αυτών φαινομένων, ίσως πάλι για πολλούς να φαίνονται ως δύο μη σχετικές μεταξύ τους καταστάσεις, η αλήθεια όμως είναι ότι πρόκειται για μία αποδεδειγμένη σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2008

Διαβήτης 2008: Οι νέες διατροφικές οδηγίες από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρία

Πολύ πρόσφατα η αμερικανική διαβητολογική εταιρεία ανακοίνωσε την ανανεωμένη επίσημη θέση της για το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. Πολύ συνοπτικά, οι οδηγίες προσπαθούν να καλύψουν όλες τις διαστάσεις της σύνθετης αυτής νόσου.

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2008

Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών, οι οποίες εμπεριέχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία με την αντιοξειδωτική τους ικανότητα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μερικές από αυτές αναφέρονται παρακάτω.

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2008

Σαλάτα των χρωμάτων

Πρόκειται για μία γευστική, ολιγοθερμιδική σαλάτα, η οποία μπορεί να συνοδέψει οποιοδήποτε κύριο πιάτο ή να καταναλωθεί ως ένα ελαφρύ γεύμα μαζί με ψωμί και κάποια πηγή πρωτεΐνης, όπως για παράδειγμα τυρί.

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2008

Ο ρόλος της κετογονικής δίαιτας στην επιληψία

Η Κετογονική Δίαιτα μπορεί να θεραπεύσει παιδιά με επιληψία που είναι ανθεκτική σε φαρμακευτική αγωγή. Βασική ένδειξη για την εφαρμογή κετογονικής δίαιτας, είναι η παρουσία επιληπτικών κρίσεων, οι οποίες είναι δύσκολο να περιοριστούν ακόμα και με συνδυαστική φαρμακευτική αγωγή.

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2008

Βιταμίνη Ε, συνένζυμο Q10 και καρδιαγγειακή υγεία

Η βιταμίνη Ε και το συνένζυμο Q10 αποτελούν αντιοξειδωτικά στοιχεία με έντονη προστατευτική δράση.

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2008

Πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα;

Η σημασία του νερού για τη ζωή είναι καθοριστική, αρκεί να αναφέρουμε ότι ο άνθρωπος χωρίς τροφή μπορεί να ζήσει έως και μήνες, χωρίς νερό όμως ελάχιστες μόνο μέρες. Γιατί όμως το νερό είναι τόσο σημαντικό στοιχείο για την επιβίωση μας;

Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2008

Διατροφή και εντεροπάθεια από ευαισθησία στη γλουτένη

Η επίδραση των θρεπτικών συστατικών της τροφής στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική και εξατομικευμένη. Αυτό φαίνεται ιδιαιτέρως έντονα σε νοσογόνες καταστάσεις, όπως η κοιλιοκάκη, πιο γνωστή και ως 'εντεροπάθεια από ευαισθησία στη γλουτένη'.

Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2008

Σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα

Το σημερινό πιάτο αποτελεί παραδοσιακή συνταγή που προέρχεται από την Αρκαδία και είναι μία σαλάτα πλούσια σε φυτικές ίνες, παρέχει αρκετούς υδατάνθρακες και λίπος καλής ποιότητας, από τον τόνο και το ελαιόλαδο, αλλά ταυτόχρονα έχει την ιδιαιτερότητα να προσφέρει αρκετή πρωτεΐνη, τόσο από τα φασόλια, που ως όσπρια είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, όσο και από τον τόνο.