Η άνοιξη μπήκε επισήμως και ημερολογιακά και καθώς ο καιρός βελτιώνεται τα λαχανικά καταλαμβάνουν μια από τις πιο δημοφιλείς θέσεις της λίστας για το super market ή τη λαϊκή, ακολουθώντας πιστά 'τις τάσεις της μόδας' που μας επιφυλάσσει η ίδια η φύση! Πράγματι η ποικιλία των λαχανικών που μας προσφέρει η εποχή, δίνει έναν αέρα ανανέωσης στη διατροφή μας, οπότε και η σαλάτα ή τα λαχανικά μπαίνουν 'αβίαστα' σχεδόν καθημερινά.



Ακριβώς όμως επειδή τα λαχανικά αποτελούν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε κατά κόρον ωμά, εγκυμονούν και ανεπιθύμητους κινδύνους τους οποίους πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε με τη σωστή αγορά, αποθήκευση και επεξεργασία τους, τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας! Εδώ θα βρείτε βασικούς κανόνες ασφαλούς διαχείρισης των λαχανικών τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας!

Δώστε έμφαση στην εμφάνιση!

Δώστε μεγάλη έμφαση στον τρόπο που επιλέγετε τα λαχανικά ξεκινώντας από την εμφάνιση! Αλλοιωμένα χρώματα και υφές, μπορεί ήδη να έχουν προσβληθεί ή να είναι τα σημεία που θα εισέλθουν πιο εύκολα οι μικροοργανισμοί. Παράλληλα, η ένταση του χρώματος μπορεί να μας δώσει και μια αίσθηση για το πόσο φρέσκα είναι.



Ακουμπήστε τα!

Όταν ψωνίζετε λαχανικά, επιλέξτε μόνοι σας τους καρπούς. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε τη συνοχή και την υφή τους…Τα χτυπήματα και τα ζουλήγματα στην επιφάνειά τους είναι οι 'πόρτες' απ’ όπου εισέρχονται οι μικροοργανισμοί.



Επιστρέφοντας στο σπίτι…

Ο τρόπος που φυλάσσουμε τα λαχανικά παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ασφάλεια και την υγεία μας όσο και για το πορτοφόλι μας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να διατηρούμε τα λαχανικά προφυλάσσοντάς τα από την επαφή με μικροοργανισμούς, ώστε να αποφεύγονται οι μολύνσεις αλλά και να μην αλλοιώνονται γρήγορα.

Γι’ αυτό:

Όταν τα τοποθετείτε στο ψυγείο….

Καθαρίστε τα! Απομακρύνετε χώματα και κοπριές, ώστε να αποφύγετε τη μετάδοση των μικροβίων στα τρόφιμα που βρίσκονται στο ψυγείο.

Αποθηκεύστε τα λαχανικά σε διαφορετικό ράφι από τα νωπά τρόφιμα, όπως γαλακτοκομικά και κρέατα, εφόσον αυτά αποτελούν εστίες παθογόνων μικροοργανισμών.



Αποθηκεύστε τα πιο παλιά λαχανικά μπροστά ώστε να τα καταναλώσετε άμεσα και τα πιο φρέσκα τοποθετήστε τα πιο πίσω.

Κατά την προετοιμασία του γεύματος και το μαγείρεμα!

Κανόνας 1ος: Πλένουμε σε τρεχούμενο νερό και όχι με σαπούνι. Αντίθετα από ότι πιστεύεται, τα απορρυπαντικά δεν μας προφυλάσσουν από τους μικροοργανισμούς.

Κανόνας 2ος: Το καλό πλύσιμο και το τρίψιμο με το χέρι ή με μαλακή βούρτσα θεωρείται πιο αποτελεσματικό.



Κανόνας 3ος: Το βύθισμα των λαχανικών σε λεκάνη με νερό, επίσης, δεν τα προστατεύει από τα μικρόβια, απλά τα εξαπλώνει και τα μεταφέρει παντού στην 'πισίνα' νερού.



Στο… εστιατόριο

Σαλμονέλα, εντεροβακτήριο E.coli, λιστέρια είναι μερικά από τα εντεροβακτήρια που μπορεί να βρεθούν στα λαχανικά μας όταν έλθουν σε επαφή με κοπριά, νερό ύδρευσης ή και με τους ίδιους τους εργαζόμενους που τα επεξεργάστηκαν.

Προσοχή, λοιπόν, στην υγιεινή των καταστημάτων, εφόσον τα βακτήρια αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες γαστρεντερίτιδες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν οι έγκυες όταν καταναλώνουν σαλάτες και ωμά λαχανικά από έξω.



Τέλος δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην επεξεργασία των λαχανικών όταν αυτά προορίζονται για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, μιας και είναι δύο ομάδες με ιδιαίτερα ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγές:
nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές