Ενδοσκόπιο

Φίλτρα άρθρων

Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012

Το 'πάτωμα' από τα πόδια των φαρμάκων…

Τα πάνω – κάτω αναμένεται να φέρει το πολυαναμενόμενο δελτίο τιμών φαρμάκων στην αγορά.Οι σκέψεις του υπουργείου Υγείας τώρα, είναι να φύγει κυριολεκτικά το … 'πάτωμα' του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, που έχει μπει ως δικλείδα ασφαλείας για να μένουν τα φάρμακα εκτός πατέντας, στη χώρα.

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012

Ολοταχώς δελτίο τιμών για μικρότερη επιβάρυνση ασθενών;

Δημοσιεύθηκε τελικά σήμερα η απόφαση επαναφοράς της αρμοδιότητας τιμολόγησης των φαρμάκων στον ΕΟΦ, και άρχισαν οι ‘ψίθυροι’ για την έκδοση δελτίου τιμών με τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους.

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012

Τα νοσήλια, οι ελλείψεις τους και η Task Force

Μόνο η κατηγοριοποίηση στη διάγνωση των παθήσεων έχει γίνει στη χώρα μας μέσω των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων, σύμφωνα με την Task Force.

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2012

‘Τρίπλα’ για τις τιμές αναφοράς

Εξαιρετική ‘τρίπλα’ έκανε το υπουργείο Υγείας στις φαρμακοβιομηχανίες.Θέτοντας θέμα ταχύτητας αλλά και μηχανοργάνωσης, ενόψει νέου δελτίου τιμών, ζήτησε να σταλούν τα φύλλα έρευνας στην ΗΔΙΚΑ, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τιμολόγησης…Μόνο που στις φόρμες, κάποια στοιχεία δεν ‘ταίριαζαν’ απόλυτα -πάντα σε σχέση με το ζητούμενο, που ήταν το δελτίο τιμών - με αποτέλεσμα, το αντίστοιχο τμήμα της εταιρίας, να δεχθεί τόσα τηλεφωνήματα, που αναγκάστηκε να στείλει επιστολή στις εταιρίες, παραπέμποντας την εξήγηση στο υπουργείο Υγείας και πάλι…Το θέμα φυσικά, ήταν η εφαρμογή της τιμής αναφοράς και η επέκταση της συνταγογράφησης με δραστική ουσία, αφού η αρμοδιότητα της τιμολόγησης θα πάει στον ΕΟΦ…Όσο για το δελτίο, οι φαρμακευτικές ακόμη βρίσκονται στο ‘παρακαλώ περιμένετε’…

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Θεραπείες από ‘ανακύκλωση’ λόγω κόστους;

Το ακριβό κόστος των θεραπειών, ιδίως σε ότι αφορά υλικά τεχνολογίας, οδηγεί τους επιστήμονες σε ‘ανακύκλωση’ των υλικών.

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Η γρίπη και οι διαγωνισμοί για τα εμβόλια

‘Κόκαλα’ φαίνεται πως έχουν τα εμβόλια της γρίπης φέτος. Ο διαγωνισμός του υπουργείου Υγείας για να καλυφθούν με εμβόλια οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας στις Περιφέρειες ώστε να εμβολιαστούν άποροι και ανασφάλιστοι, προκηρύχθηκε τον Ιούνιο, ματαιώθηκε τον Ιούλιο, ξαναπροκηρύχθηκε στο τέλος Ιουλίου και προ ημερών, κηρύχθηκε άγονος, γιατί καμιά εταιρία δεν υπέβαλε προσφορά, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία…Μπορεί βέβαια ο συγκεκριμένος διαγωνισμός να αφορά τους άπορους και ανασφάλιστους, όμως ο Οκτώβριος –μήνας εμβολιασμών για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού- θα φέρει απαιτήσεις από τους ασφαλισμένους, δηλαδή από τον ΕΟΠΥΥ…

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Σπαζοκεφαλιά τα … μισά έσοδα του ΕΟΠΥΥ

Ψάχνει, ψάχνει, αλλά δεν βρίσκει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, ποιο είναι τελικά το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ.Οι οφειλές του οργανισμού, φαίνεται να αναδεικνύονται σε μεγάλη σπαζοκεφαλιά για … δυνατούς λύτες, αφού σε χθεσινή σύσκεψη το πραγματικό ποσό δεν κατάφερε να προσδιοριστεί, μόνο να ‘περιγραφεί’, μεταξύ των 2,5 – 3,5 δις.

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

‘Τριγμοί’ στη διανομή φαρμάκων

Στο ‘μάτι του κυκλώνα’ βρίσκονται οι φαρμακαποθήκες, από την έλλειψη ρευστού στην αγορά της υγείας.Περίπου 20 επιχειρήσεις έχουν στην πραγματικότητα κλείσει.

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

Οι πρώτες 43 εξαιρέσεις από τη λίστα φαρμάκων

Τα πρώτα 43 φάρμακα που εξαιρούνται από τη θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ και τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία, κοινοποιήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας.

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί δεν μειώνεται η δαπάνη στα νοσοκομεία…

Διαγωνισμοί για την προμήθεια φθηνών φαρμάκων στα νοσοκομεία, γίνονται. Με βάση τις δραστικές ουσίες και όχι τις εμπορικές.