Το μπάνιο είναι διαβόητο για το πόσο βρώμικο δωμάτιο μπορεί να γίνει. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζουμε όχι μόνο τακτικά, αλλά και έξυπνα. Αυτές είναι μερικές συμβουλές για πολύ συνηθισμένα λάθη που σχεδόν όλοι έχουμε κάνει.

Κάνετε ντους υπερβολικά συχνά

Το ντους κάθε μέρα μπορεί να είναι εντελώς δικαιολογημένο αν είναι καλοκαίρι ή αν γυμνάζεστε καθημερινά, αλλά αν δεν συμβαίνουν αυτά, ίσως δεν χρειάζεται να κάνετε ντους τόσο συχνά. Το συχνό πλύσιμο αφαιρεί ωφέλιμα βακτήρια από το δέρμα, προκαλώντας ξηροδερμία και φαγούρα και επιτρέποντας σε παθογόνους μικροοργανισμούς να εισέλθουν μέσω του σκασμένου δέρματος. Όταν εκθέτετε το σώμα σας σε σκόνη και βακτήρια, στην πραγματικότητα ενισχύετε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Χρησιμοποιείτε αντιβακτηριακό σαπούνι

Τα αντιβακτηριακά σαπούνια μπορούν να σκοτώσουν τα περισσότερα βακτήρια, και δυστυχώς και αυτά που είναι χρήσιμα και ακίνδυνα για τον οργανισμό μας. Αυτό μπορεί να επιτρέψει σε επιβλαβή βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά να χτυπήσουν πιο εύκολα. Επιπλέον, τα πολύ σκληρά σαπούνια ξηραίνουν το δέρμα. Αν έχετε έκζεμα ή ευαίσθητο δέρμα, τα αρωματικά σαπούνια μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια έξαρση, οπότε καλό θα ήταν να τα αποφεύγετε.

Δεν πλένετε αρκετά συχνά την πετσέτα σας

Οι υγρές πετσέτες αποτελούν το ιδανικό έδαφος για να αναπτυχθούν βακτήρια, ζυμομύκητες και μούχλα. Μια βρώμικη πετσέτα μπορεί να προκαλέσει από μύκητες στα νύχια των ποδιών και φαγούρα, μέχρι και κονδυλώματα. Για να το αποφύγετε αυτό, αλλάζετε ή πλένετε την πετσέτα σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και φροντίστε να στεγνώνει καλά μεταξύ των χρήσεων – ιδανικά, κρεμάστε την έξω για να στεγνώσει από τον αέρα. Διπλασιάστε τη συχνότητα που πλένετε τις πετσέτες το καλοκαίρι.

Δεν καθαρίζετε το σφουγγάρι σας

Πρέπει να καθαρίζετε το σφουγγάρι σας κάθε εβδομάδα, μουλιάζοντάς το σε αραιωμένη χλωρίνη για πέντε λεπτά και ξεπλένοντάς το καλά. Πρέπει να αλλάζετε τα φυσικά σφουγγάρια κάθε 3-4 εβδομάδες και τα συνθετικά κάθε 2 μήνες.

Κάνετε καυτά ντους

Μπορεί να ακούγεται σαν το πιο ωραίο πράγμα στον κόσμο κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά θα καταστρέψει πιο γρήγορα τα φυσικά έλαια του δέρματος, με αποτέλεσμα να έχετε φαγούρα και ξηροδερμία. Επιπλέον, αν κάνετε υπερβολικά ζεστό ντους, το σώμα σας θα μπει στη διαδικασία να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του από την αρχή, άρα μετά μπορεί να κρυώνετε ακόμα περισσότερο.

Λούζετε τα μαλλιά σας πολύ συχνά

Αν δεν έχετε λιπαρό τριχωτό της κεφαλής, πιθανότατα δεν χρειάζεται να λούζετε τα μαλλιά σας καθημερινά. Αν έχετε σγουρά, τραχιά ή χημικά επεξεργασμένα μαλλιά, πλένετε τα μαλλιά σας λιγότερο συχνά για να μην στεγνώνουν πολύ. Ακόμα και αν ασκείστε ή ιδρώνετε κάθε μέρα, είναι καλύτερο να έχετε ένα τακτικό πρόγραμμα λουσίματος που δεν είναι καθημερινό. Καθώς μεγαλώνετε, δεν χρειάζεται να λούζεστε τόσο συχνά, επειδή το τριχωτό της κεφαλής σας παράγει λιγότερη λιπαρότητα.

Δεν καθαρίζετε το τηλέφωνο του ντους

Μαζεύει αρκετά βακτήρια, ειδικά αν το αφήνουμε σε θέση που δεν στραγγίζει καλά. Δοκιμάστε να το καθαρίζετε με βραστό νερό μια φορά την εβδομάδα, όπως και να αφήνετε λίγο καυτό νερό να τρέξει για λίγο προτού μπείτε στο ντους, για να σκοτώσει τα βακτήρια.

Δεν χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα μετά το ντους

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να κλειδώσετε την αίσθηση της υγρασίας στο δέρμα και να νιώθετε καλά για πολλή περισσότερη ώρα μετά το ντους. Επιλέξτε μια απλή ενυδατική κρέμα χωρίς αρώματα, που να παρέχει αρκετή λιπαρότητα στο σώμα. Για το πρόσωπο, διαλέξτε μια ενυδατική που να ταιριάζει με τον τύπο επιδερμίδας σας.

Δεν έχετε καλό εξαερισμό στο μπάνιο

Αυτό μπορεί να κάνει το δωμάτιο να αποκτήσει πολύ μεγάλα επίπεδα υγρασίας, κάτι που ενισχύει την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων. Είναι πολύ σημαντικό να αερίζετε το μπάνιο σας αμέσως αφού κάνετε ντους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές εστιάζουν σε φυτά που χρησιμοποιούν γορίλες για ''αυτοϊαση''
Η έκθεση της εγκύου στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης [μελέτη]
Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Από ποια ηλικία υπάρχουν αγγειακές μεταβολές