Οι άνθρωποι με αρχικό καρκίνο του πνεύμονα που διακόπτουν το κάπνισμα ενδεχομένως θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τις πιθανότητες επιβίωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μέχρι τώρα υπήρξαν λίγες ενδείξεις ότι η διακοπή του καπνίσματος μετά από την εμφάνιση καρκίνου στον πνεύμονα έχει διαφορά όσον αφορά την επιβίωση.

Βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν προηγούμενα στοιχεία 10 ερευνών που εξέταζαν το διάστημα που επέζησαν οι καπνιστές μετά από διάγνωση καρκίνου στον πνεύμονα. Οι ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα που συνέχιζαν να καπνίζουν είχαν 29 έως 33% πιθανότητες να επιβιώσουν 5 χρόνια.

Όσοι διέκοψαν τη συνήθεια είχαν 63 έως 70% πιθανότητες επιβίωσης στα 5 χρόνια.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο κορυφαίος καρκίνος παγκοσμίως και η πρόγνωση συνήθως είναι φτωχή. Μόνο περίπου 7% των ασθενών επιβιώνουν για 5 χρόνια αν και περίπου 20% των ασθενών διαγιγνώσκονται αρκετά νωρίς ώστε να αντιμετωπιστούν.

Η επικεφαλής της έρευνας, Amanda Parsons, από το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι το μήνυμα είναι πως ποτέ δεν πρέπει κάποιος να εγκαταλείψει τη διακοπή του καπνίσματος και ότι ακόμα και στο στάδιο όπου κάποιος έχει διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα αρχικού σταδίου, αν διακόψει το κάπνισμα, ο οργανισμός μπορεί μερικώς να ανακάμψει και ο κίνδυνος μειώνεται.

Ενώ ορισμένοι γιατροί συνιστούν σε ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα να διακόψουν το κάπνισμα δεν το κάνουν όλοι. Ορισμένοι γιατροί και νοσοκόμες θεωρούν ότι είναι απάνθρωπο να επιμένουν στο θέμα και ότι ενισχύει τα αισθήματα ενοχής και στερεί την ανακούφιση από τον ασθενή που πεθαίνει, σημειώνουν σε συνοδευτικό σχόλιο οι Tom Treasure από το University College του Λονδίνου και η Janet Treasure, του King's College.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘BMJ.’

Πηγές:
‘BMJ.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό
'Οργανο σε τσιπ: Η εξέλιξη που θα καταργήσει τα πειραματόζωα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία