Άνθρωποι που φέρουν συγκεκριμένο γενετικό χαρακτηριστικό αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στον πνεύμονα λόγω έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα σε σχέση με άλλους, ακόμα και αν έρχονται σπάνια σε επαφή με αυτό, αποκάλυψε νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι καπνιστές που φέρουν τη συγκεκριμένη ποικιλομορφία είναι περισσότερο ευάλωτοι στον καρκίνο του πνεύμονα, είτε ανάβουν πολλά είτε λίγα τσιγάρα.

Η ερευνήτρια Susan Pinney, του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, δήλωσε ότι αν κάποιος φέρει τον κληρονομικό κίνδυνο και καπνίζει, ανεξάρτητα από το πόσο καπνίζει αντιμετωπίζει σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο στον πνεύμονα.

Οι ερευνητές εξέτασαν μη καπνιστές και καπνιστές που κάπνιζαν λίγα, αρκετά και πολλά τσιγάρα. Ανακάλυψαν ότι μέλη μιας οικογένειας που έφεραν το γενετικό χαρακτηριστικό αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο στον πνεύμονα, ακόμα και αν κάπνιζαν λίγο.

Το κάπνισμα αρκετών και πολλών τσιγάρων δεν αύξανε πολύ τον κίνδυνο.

Αντίθετα, όσοι καπνίζουν πολλά τσιγάρα, φυσιολογικά αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα σε σχέση με όσους καπνίζουν λιγότερο.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Genetic Epidemiology of Lung Cancer Consortium, δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Cancer Research.’

Πηγές:
‘Cancer Research.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;