Τέσσερις ανθυγιεινές συνήθειες σε συνδυασμό, το κάπνισμα, η μεγάλη κατανάλωση ποτού, η καθιστική ζωή και η φτωχή διατροφή, μπορεί να γεράσουν τον άνθρωπο κατά 12 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα ευρήματα προέκυψαν από έρευνα που παρακολούθησε σχεδόν 5.000 Βρετανούς για 20 χρόνια και υποστηρίζουν ακόμα έναν λόγο υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.
Συνολικά 314 άνθρωποι είχαν 4 ανθυγιεινές συμπεριφορές. Από αυτούς, 91 πέθαναν κατά τη διάρκεια της έρευνας, ποσοστό 29%. Μεταξύ των 387 περισσότερο υγιών ανθρώπων που δεν είχαν καμία από τις 4 ανθυγιεινές συνήθειες, μόνο 32 πέθαναν, ποσοστό 8%.
Οι επικίνδυνες συμπεριφορές είναι: το κάπνισμα, η κατανάλωση περισσότερων των τριών ποτών την ημέρα για άντρες και δυο για γυναίκες, η άσκηση λιγότερο από 2 ώρες την εβδομάδα και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών λιγότερες από τρεις φορές καθημερινά.
Οι συνήθειες αυτές σε συνδυασμό αύξαναν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου και οδήγησαν τους ανθρώπους να φαίνονται κατά 12 χρόνια μεγαλύτεροι σε σχέση με τους ανθρώπους που ανήκαν στην ομάδα με τους περισσότερο υγιείς, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Elisabeth Kvaavik, από το Πανεπιστήμιο του Όσλο.
Η ομάδα των περισσότερο υγιών ανθρώπων περιελάμβανε όσους δεν κάπνισαν ποτέ και όσους είχαν διακόψει, γυναίκες που έπιναν λιγότερα από 2 ποτά την ημέρα και άντρες που κατανάλωναν λιγότερα από 3, όσους γυμνάζονταν τουλάχιστον 2 ώρες την εβδομάδα και όσους κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα.
Για παράδειγμα, ένα καρότο, ένα μήλο και ένα, ποτήρι χυμού πορτοκάλι θα ήταν αρκετά για τα όρια φρούτων και λαχανικών της έρευνας δήλωσε η Kvaavik, παρατηρώντας ότι οι ποσότητες είναι μέτριες και λιγότερο αυστηρές από πολλές συστάσεις
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 4.885 ενήλικες, ηλικίας άνω των 18 ετών, ή 44 ετών κατά μέσον όρο. Τους ζητήθηκε να περιγράψουν τον τρόπο ζωής τους.
Τα πιστοποιητικά θανάτου ελέγχθηκαν για τα επόμενα 20 χρόνια. Οι πιο συνήθεις αιτίες θανάτου περιελάμβαναν καρδιοπάθειες και καρκίνο. Και οι δυο συνδέονται με ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine.’
Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine.’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αντιγριπικός εμβολιασμός
H αξία των μη συνταγογραφούμενων αντιμικροβιακών σκευασμάτων - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Εγκυμοσύνη: Εντοπίστηκε γονίδιο που συμβάλλει στην αποβολή