Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή κακοήθους νόσου στις γυναίκες και έχει τεράστιο και πολυσχιδή κοινωνικό αντίκτυπο. Πρόκειται για μία πολύπλοκη ασθένεια, της οποίας τα μυστικά βαθμιαία αποκαλύπτει η εργαστηριακή και κλινική έρευνα.

Κάθε χρόνο γίνεται πλήθος εκδηλώσεων αναφορικά με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, στις οποίες διατυπώνονται αποσπασματικά (τις περισσότερες φορές) θέματα σχετικά με τα αίτια ή τις μεθόδους αντιμετώπισής του.

Ο Υπεύθυνος του Ογκολογικού Ιατρείου της Β΄ Χειρουργικής Κλινικής του 'Αρεταίειου' Νοσοκομείου, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας κ. Κωνσταντίνος Γεννατάς και ο Διευθυντής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του 'Κωνσταντοπούλειου' Γενικού Νοσοκομείου Ν.

Ιωνίας, Επίκουρος Καθηγητής κ. Δημήτριος Λάζαρης, σκέφθηκαν και αποφάσισαν την οργάνωση μιας επιστημονικής συνάντησης με σκοπό να παρουσιαστεί μία, κατά το δυνατόν, ολοκληρωμένη εικόνα της σχέσης των ορμονών με το φυσιολογικό μαστό και τον καρκίνο του μαστού.

Ομιλητές και Συντονιστές του Συμποσίου που πραγματοποιείται 7-8 Μαϊου στο Κάραβελ είναι καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι Ιατροί: Παθολόγοι-Ογκολόγοι και Μαιευτήρες-Γυναικολόγοι κατά κύριο λόγο. Το Συμπόσιο απευθύνεται σε όλους τους ιατρούς, οι οποίοι στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους αντιμετωπίζουν ασθενείς με καρκίνο του μαστού αλλά επίσης και σε ειδικευόμενους ιατρούς και νοσηλευτές.

Η εκδήλωση είναι χωρισμένη σε ενότητες που εστιάζουν στην επίδραση των ορμονών στη φυσιολογική ανάπτυξη του μαστού και στη γένεση του καρκίνου του μαστού, στην 'ορμονική' επιδημιολογία της νόσου και σε κάθε πιθανή ορμονική επίδραση κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, στο ρόλο που παίζει η ορμονοθεραπεία στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και φυσικά στις σημερινές δυνατότητες πρόληψης.

Οι διαλέξεις των έγκριτων ομιλητών, καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, η χορήγηση αντισυλληπτικών, η διάγνωση και πρόληψη του κληρονομικού καρκίνου του μαστού, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαλέξεις για την προφυλακτική μαστεκτομή και ωοθηκεκτομή καθώς επίσης και την χημειοπροφύλαξη.

Στην εναρκτήρια τελετή του Συμποσίου, ο Καθηγητής Ιατρικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νικόλαος Παυλίδης θα μιλήσει με θέμα 'Εγκυμοσύνη και Καρκίνος του Μαστού'.

Κατά τη λήξη του Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ανοικτή για το κοινό, η οποία περιλαμβάνει ομιλίες από τους Προέδρους του Συμποσίου κ. Κωνσταντίνο Γεννατά και Δημήτριο Λάζαρη, αναφορικά με τις σημερινές δυνατότητες πρόληψης της νόσου και την προοπτική που υπάρχει για το μέλλον.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, η οποία θα επικεντρωθεί στο ρόλο των εθελοντών και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας καλύτερης ενημέρωσης των ασθενών, συγγενών και κάθε ενδιαφερόμενου πάνω στις εξελίξεις αλλά και τα καθημερινά προβλήματα που έχουν σχέση με τον καρκίνο του μαστού.

Η συμμετοχή στο Συμπόσιο είναι ελεύθερη και 'επιδοτείται' με χορήγηση μορίων Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών