Φάρμακο που εγκρίθηκε για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων μπορεί ενδεχομένως να δρα εμποδίζοντας τον καρκίνο στον πνεύμονα, σε ανθρώπους που διέκοψαν το κάπνισμα, ανέφεραν Αμερικανοί ερευνητές.

Το φάρμακο, που ονομάζεται ιλοπρόστη, εγκρίθηκε σε εισπνεόμενη μορφή για την αντιμετώπιση της πνευμονικής υπέρτασης, του σκληροδέρματος και του φαινόμενου Raynaud.

Ο Dr. Robert Keith, από το Denver Veterans Affairs Medical Center, εξέτασε εκδοχή του φαρμάκου που λαμβάνεται από το στόμα, για να διαπιστώσει αν μπορεί να εμποδίσει τον καρκίνο του πνεύμονα σε καπνιστές.

Η ιλοπρόστη χορηγούμενη από το στόμα φάνηκε υποσχόμενη για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα σε πρώην καπνιστές σε κλινική δοκιμή, ανακοίνωσαν οι ερευνητές στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Θώρακος, στη Νέα Ορλεάνη.

Η ιλοπρόστη είναι εκδοχή της προστακυκλίνης, φαρμάκου της ομάδας προσταγλανδινών, που εμποδίζει τον καρκίνο στον πνεύμονα. Ο Keith, που εξέτασε αρκετά φάρμακα για να εμποδίσει τον καρκίνο του πνεύμονα, ερεύνησε βιοψίες που ελήφθησαν από τους πνεύμονες 125 πρώην και νυν καπνιστών.

Χορήγησαν μισή αγωγή με εικονικό φάρμακο και μισή με ιλοπρόστη και στη συνέχεια υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε βρογχοσκόπηση για να αξιολογηθούν προκαρκινικές αλλαγές στους πνεύμονες. Έξι μήνες μετά, οι πρώην καπνιστές έδειξαν σημαντικές βελτιώσεις σε όλες τις μετρήσεις, υποδεικνύοντας ότι η αγωγή με ιλοπρόστη μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα στους πρώην καπνιστές.

Οι νυν καπνιστές δεν εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις.

Η ιλοπρόστη βελτιώνει σημαντικά την ενδοβρογχική δυσπλασία σε πρώην καπνιστές και αξίζει περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί αν μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκίνου στον πνεύμονα.

Τον Απρίλιο, ερευνητές δήλωσαν ότι φυσικό συμπλήρωμα που προέρχεται από τις τροφές, η μϋοινοσιτόλη, φαίνεται να σταματά τις προκαρκινικές αλλαγές που οδηγούν στον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί το 90% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στον πνεύμονα, που σκοτώνει 1,2 εκ. ανθρώπους παγκοσμίως, το χρόνο. Ωστόσο, μόνο το 10% των καπνιστών θα εμφανίσουν κάποτε καρκίνο στον πνεύμονα, αν και συχνά πεθαίνουν από άλλα αίτια, όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό ή εμφύσημα.

Σε άλλη έρευνα, Ιταλοί επιστήμονες ανέφεραν ότι ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο στον πνεύμονα που έλαβαν στοχευμένη θεραπεία με ερλοτινίμπη μετά το τέλος συνήθους χημειοθεραπείας, έζησαν λίγο μεγαλύτερο διάστημα. Ο Federico Cappuzzo από το νοσοκομείο Ospedale Civile di Livorno, στην Ιταλία, και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή σε 889 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία και που δεν εμφάνισαν υποτροπή του όγκου.

Έλαβαν είτε ερλοτινίμπη είτε εικονικό φάρμακο μέχρι να επιδεινωθεί η υγεία τους ή να πεθάνουν.

Οι ασθενείς που έλαβαν ερλοτινίμπη έζησαν λίγο μεγαλύτερο διάστημα χωρίς να μεγαλώσουν οι όγκοι τους-12 έναντι 11 εβδομάδων κατά μέσον όρο και έζησαν ένα μήνα περισσότερο κατά μέσον όρο-12 μήνες έναντι 11.

Αυτό συνέβη ακόμα και σε ασθενείς που δεν είχαν τη γενετική μετάλλαξη EGFR που στοχεύει το φάρμακο, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Lancet Oncology.’

Λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα που έχουν θετική ανταπόκριση μετά τον πρώτο γύρο χημειοθεραπείας συνεχίζουν αγωγή, αλλά οι Ιταλοί ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα έδειξε πως αυτό αξίζει.

Πηγές:
‘Lancet Oncology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;