Ορισμένες ελλείψεις βιταμινών μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μειωμένη πνευμονική λειτουργία σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που περιλαμβάνει το εμφύσημα και τη χρόνια βρογχίτιδα, αναφέρει νέα έρευνα.

Είκοσι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσουν τη διατροφική τους πρόληψη σε βιταμίνες A, C, D, E και σελήνιο. Όλες οι παραπάνω περιέχουν αντιοξειδωτικά. Οι συμμετέχοντες ακoλουθούσαν διατροφή χαμηλή σε αντιοξειδωτικά.

Τα ποσοστά ελλείψεων ήταν 25% (σελήνιο), 45% (βιταμίνη C), 90% (βιταμίνη Ε), 55% (βιταμίνη Α) και 70% (βιταμίνη D).

Οι ερευνητές μέτρησαν τη μέγιστη ποσότητα αέρα που μπορούσαν να εκπνεύσουν με δύναμη οι ασθενείς. Όλοι οι ασθενείς με διατροφή φτωχή σε σελήνιο είχαν μειωμένη πνευμονική λειτουργία. Μεταξύ των ασθενών με έλλειψη σε βιταμίνες C, A, και D, μόνο οι άντρες είχαν μειωμένη πνευμονική λειτουργία.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών Θώρακα στο Βανκούβερ.

Ο Dr. M. Salman Khan από to Akron City Hospital, στο Ohio, δήλωσε ότι η έρευνα, όπως και άλλες, υποδεικνύουν ότι ασθενείς με Χρόνια Aποφρακτική Πνευμονοπάθεια θα πρέπει να σκεφτούν στρατηγικές διατροφικής αλλαγής και συμπληρωμάτων.

Εκτιμά ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του φύλου στην απώλεια της πνευμονικής λειτουργίας στη ΧΑΠ και η επίδραση της λήψης αντιοξειδωτικών θρεπτικών ουσιών.

Ο Khan πρόσθεσε ότι αντιοξειδωτικά μπορεί ενδεχομένως επίσης να ωφελούν ανθρώπους με σοβαρό άσθμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακα: Πάνω από τα 3 δισ. κλείνει το φετινό budget μετά από 10 χρόνια... φαγούρας
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε