Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με καρκίνο στο μαστό έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο και άλλα αίτια παρά από τον καρκίνο, έδειξε νέα έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 60.000 γυναικών στις ΗΠΑ, ηλικίας 66 ετών και άνω, που παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον 12 χρόνια μετά τη διάγνωση καρκίνου στο μαστό.

Στο τέλος της παρακολούθησης, σχεδόν μισές από τις γυναίκες ήταν ακόμα ζωντανές. Όσες πέθαναν έζησαν κατά μέσον όρο ως τα 83 χρόνια και περισσότερα από τα δυο τρίτα αυτών πέθαναν από άλλα αίτια. Στην πραγματικότητα η καρδιαγγειακή νόσος οδήγησε στο θάνατο περισσότερες γυναίκες σε σχέση με τον καρκίνο στο μαστό.

Στις γυναίκες που είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο στο μαστό περιλαμβάνονταν όσες διαγνώστηκαν σε νεαρότερη ηλικία και όσες είχαν όγκο υψηλού βαθμού ή αρνητικό σε υποδοχείς οιστρογόνων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η τάση στις γυναίκες της έρευνας ταιριάζει με αυτήν στο γενικό πληθυσμό, όπου η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί τον κύριο παράγοντα θνησιμότητας. Δήλωσαν ότι ο καρκίνος του μαστού δεν αποτελεί απαραίτητα θανατική ποινή και οι ασθενείς χρειάζεται να φροντίσουν την υγεία τους για να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, δήλωσε η ερευνήτρια Jennifer Patnaik, από το Πανεπιστήμιο του Colorado.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Breast Cancer Research.’

Πηγές:
‘Breast Cancer Research.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών