Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και ο Δήμος Βόλου, στα πλαίσια της συνεργασίας τους για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Υγείας και Πρόληψης, διοργάνωσαν με την υποστήριξη της εταιρείας Pfizer Ελλάς και τη συνεργασία της εξειδικευμένης εταιρείας New Event Generation, Ενημερωτική Εκδήλωση για το Κοινό των ΚΑΠΗ του Βόλου, αλλά και όλων των Δημοτών, με θέμα: 'Συχνουρία ή/και Ακράτεια ούρων: Υπάρχει λύση;' στο Δημαρχείο Βόλου, την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012.

Η Εκδήλωση είχε αθρόα συμμετοχή, καθώς προσήλθαν και παρακολούθησαν μέλη των ΚΑΠΗ του Βόλου, Δημότες της περιοχής, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, συλλόγων και φορέων. Το συντονισμό της Εκδήλωσης έκανε ο κος Απόστολος Παντσάς, Ειδικός Παθολόγος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου και εκπρόσωπος του Δήμου στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας.

Ο κος Παντσάς επεσήμανε: 'Είναι μια δραστηριότητα του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων για τα θέματα Προαγωγής Υγείας, στο οποίο Διαδημοτικό Δίκτυο συμμετέχει και ο Δήμος Βόλου. Μια σειρά από δραστηριότητες, οι οποίες στοχεύουν στην προληπτική ιατρική, για να δώσουμε το έναυσμα για τον προβληματισμό και βέβαια να δώσουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να προλάβουν κάποια από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν στην πορεία.

Δουλειά του Δήμου είναι ακριβώς να διαμορφώσει τις καταλληλότερες των συνθηκών ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα οι συμπολίτες μας να είναι ενημερωμένοι και να συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις'.

Ο ομιλητής κος Αθανάσιος Ζαχαρίου, Χειρουργός Ουρολόγος, στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία του ανέπτυξε διεξοδικά και με κατανοητό τρόπο το πρόβλημα της συχνουρίας και της ακράτειας. Επεσήμανε ότι πρόκειται για θέμα ταμπού, καθώς οι άνθρωποι συχνά δεν το συζητούν ούτε με το γιατρό τους (8 στους 10 ασθενείς αποκρύπτουν το πρόβλημα).

Ωστόσο το θέμα απασχολεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (75% των ηλικιωμένων). Τόνισε ότι η ακράτεια ή η επιτακτική ούρηση επιδεινώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και έχουν σαν αποτέλεσμα να αποκλείονται σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνική αλλά και επαγγελματική δραστηριότητα.

Ο κος Ζαχαρίου παρότρυνε το κοινό να συζητά με το γιατρό του και να αναφέρει το πρόβλημα, ενώ έκανε σαφές ότι υπάρχουν λύσεις και αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης, μέσω φαρμακευτικής αγωγής, προσεκτικού διαιτολογίου και εκπαίδευσης της ουροδόχου κύστης, πάντα υπό την καθοδήγηση και με τη βοήθεια του ειδικού.

Τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπευτικής αντιμετώπισης είναι άνω του 65%, κάτι που επαναφέρει τους ασθενείς στην ομαλή και καλή ζωή.

Χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή του ακροατηρίου στη συζήτηση που ακολούθησε, κατά την οποία οι δημότες του Βόλου έθεσαν πλήθος ερωτήσεων στον κο Ζαχαρίου και είχαν την ευκαιρία να λύσουν απορίες και να αποκτήσουν πιο ξεκάθαρη εικόνα και βαθύτερη ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα υγείας.

Το γεγονός αυτό, υποδηλώνει τη μεγάλη σημασία και την άμεση χρησιμότητα των ενημερωτικών εκδηλώσεων στο ευρύ κοινό για θέματα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού