Υπό διαμόρφωση και όχι τετελεσμένη, θεωρείται από το υπουργείο Υγείας η διάταξη για την υποχρεωτική έκπτωση (rebate) στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που προμηθεύεται το ΕΣΥ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται από τα αυτοκόλλητα έμπλαστρα, γυαλιά και αναπηρικά αμαξίδια, μέχρι τον πιο προηγμένο τεχνολογικά εξοπλισμό, όπως εμφυτεύσιμες συσκευές, μηχανήματα ακτινών Χ, τομογράφοι μαγνητικού συντονισμού (MRI) και τεχνητά μέλη.

Στο άρθρο 66 του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται αναδρομικό rebate από την 1η Ιανουαρίου βάσει τζίρου ανά προμηθευτή και ανά νοσοκομείο για το προηγούμενο τρίμηνο.

Η παρέμβαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους προμηθευτές ιατροτεχνολογικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Κύριο επιχείρημά τους είναι πως τίθεται θέμα παραβίασης της αρχής ίσης μεταχείρισης στις διαδικασίες δημόσιων προμηθειών. Οι διαγωνισμοί για το συγκεκριμένο υλικό βασίζονται σε συγκεκριμένους όρους και στη χαμηλότερη τιμή προσφοράς.

Η εισαγωγή υποχρεωτικής έκπτωσης μετά την κατακύρωση του μειοδότη προμηθευτή ενδέχεται να κριθεί ως μη νόμιμη ενέργεια.

Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει προβληματισμό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία θεωρεί ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής από τις επιχειρήσεις κατά του νόμου (εάν και όπως ψηφιστεί η επίμαχη διάταξη).

Πληροφορίες του iatronet.gr αναφέρουν πως η προσέγγιση από την πλευρά του υπουργείου είναι πως η διάταξη είναι υπό διαμόρφωση και όχι οριστική.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε την Τετάρτη η πρώτη συνάντηση με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει νέα

Το υπουργείο προβάλλει ως επιχείρημα πως και στον ΕΟΠΥΥ υπάρχει υποχρεωτική έκπτωση (rebate) και επιστροφή (clawback) για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Από την πλευρά του, το προεδρείο του ΣΕΙΒ έκανε χθες λόγο για καταστροφικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του μέτρου.

Ο ΣΕΙΒ πρότεινε στο υπουργείο Υγείας να συνδράμει στην προσπάθεια βελτίωσης του συστήματος προμηθειών των νοσοκομείων. Προειδοποίησε, παράλληλα, πως θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες, τονίζοντας πως ο κλάδος απασχολεί 11.000 άτομα.

Τεχνικά ζητήματα

Στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου έχουν αναδειχθεί και τεχνικά προβλήματα στην εφαρμογή του rebate.

Ένα από αυτά είναι το ότι τα νοσοκομεία ανανεώνουν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όπως αξονικούς τομογράφους, ανά δεκαετία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σύγκριση του προμηθευτή για το προηγούμενο τρίμηνο.

Θα μπορούσε τεχνικά να οριστεί μια έκπτωση επί του ποσού του διαγωνισμού, αλλά αυτό δεν θα είχε πραγματικό όφελος για το δημόσιο, καθώς οι προμηθευτές απλά θα υποβάλουν τιμές στο διαγωνισμό προσαυξημένες κατά το ποσό της έκπτωσης.

Επιπλέον, πολλά (εάν όχι τα περισσότερα) διαγνωστικά μηχανήματα χρηματοδοτούνται και από κοινοτικούς πόρους. Πρέπει να εξεταστεί εάν αντιβαίνει στους κανονισμούς των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων η εκ των υστέρων έκπτωση επί της τιμής του μηχανήματος η οποία ορίζει και την κοινοτική χρηματοδότηση...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024