Το στρες της φροντίδας για σύζυγο που πάσχει από καρκίνο μπορεί να βλάψει την υγεία ενός άντρα και η επίδραση μπορεί να διαρκεί χρόνια μετά το τέλος της αγωγής, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα, του πανεπιστημίου του Οχάιο, πραγματοποιήθηκε σε 32 άντρες και ανακάλυψε ότι όσοι εμφάνιζαν το υψηλότερο επίπεδο στρες σχετιζόμενο με τον καρκίνο της συζύγου ήταν περισσότερο πιθανό να εμφανίζουν σωματικά συμπτώματα-όπως πονοκεφάλους και πόνο στην κοιλιά- καθώς και πιο ασθενείς αντιδράσεις από το ανοσοποιητικό.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι περισσότερο ευάλωτοι σε λοίμωξη και μπορεί να μην ανταποκρίνονται καλά σε εμβόλια.
Η μέση ηλικία των αντρών της έρευνας ήταν τα 58 έτη και ήταν παντρεμένοι για 26 χρόνια κατά μέσον όρο.

Η ερευνήτρια Kristen Carpenter, δήλωσε ότι ενοχές, κατάθλιψη, φόβος απώλειας είναι παράγοντες στρες. Και δεν πρόκειται για οξύ στρεσογόνο παράγοντα που διαρκεί λίγες εβδομάδες. Πρόκειται για χρόνιο στρες που διαρκεί χρόνια.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό journal ‘Brain, Behavior and Immunity’, υποδεικνύουν ότι γιατροί που φροντίζουν ασθενείς με καρκίνο στο μαστό θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ασθενείς τους λαμβάνοντας υπόψη την υγεία των φροντιστών τους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εξέταση των φροντιστών για συμπτώματα στρες και την ενθάρρυνση να συμμετάσχουν σε έλεγχο του στρες ή άλλες θεραπείες αυτοίασης.

Η Carpenter δήλωσε ότι αν φροντίζεις τον φροντιστή, η ασθενής λαμβάνει επίσης καλύτερη φροντίδα.
Η ερευνήτρια Sharla Wells-Di Gregorio, δήλωσε ότι οι φροντιστές ονομάζονται κρυφοί ασθενείς, επειδή όταν πηγαίνουν σε επίσκεψη με τη σύζυγο στον γιατρό, πολλοί λίγοι ρωτούν πώς είναι ο φροντιστής.

Οι συγκεκριμένοι άντρες εμφανίζουν σημαντικό στρες και σωματικά προβλήματα αλλά συχνά δεν αναζητούν ιατρική φροντίδα για τους ίδιους, λόγω της εστίασης στη νόσο της συζύγου τους.

Πηγές:
‘Brain, Behavior and Immunity’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών