Eυρέως διαδεδομένο φάρμακο για το διαβήτη τύπου ΙΙ, με βάση την ουσία ροσιγλιταζόνη, το οποίο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και θάνατο, σύμφωνα με τα στοιχεία Αμερικανικής έρευνας.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘New England Journal of Medicine’, υποδεικνύει ότι το φάρμακο 'Avandia', μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή κατά 43% και για θάνατο από καρδιακό πρόβλημα κατά 64%.

Η φαρμακοβιομηχανία, από τη μεριά της ανακοίνωσε πως διαφωνεί έντονα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία βασίστηκε σε ανάλυση άλλων ερευνών. Θεωρεί ότι τα σημαντικά οφέλη του φαρμάκου εξακολουθούν να υπερτερούν έναντι οποιουδήποτε κινδύνου από τη φαρμακευτική αγωγή.

Υποστηρίζει την ασφάλεια του σκευάσματος το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, όταν χορηγείται σύμφωνα με τις ενδείξεις του παρέχει σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς.

Στην Αμερική, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά στους ασθενείς με ήδη διαγνωσμένα καρδιακά προβλήματα να συμβουλευτούν γιατρούς σχετικά με την αγωγή για το διαβήτη τύπου ΙΙ, ο οποίος αφορά 20 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Ο Οργανισμός εξετάζει το θέμα, αναλύει στοιχεία και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα το γρηγορότερο δυνατόν.

Οι επιστήμονες της συγκεκριμένης μελέτης ανέλυσαν τα αποτελέσματα 40 δοκιμών σε 28.000 ανθρώπους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ποσοστό 65% των θανάτων μεταξύ των διαβητικών ασθενών μπορεί να αποδοθεί σε καρδιακό πρόβλημα.

Οι 28.000 ασθενείς είτε έπαιρναν το συγκεκριμένο φάρμακο είτε άλλο ή εικονικό.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr.Steven Nissen του τμήματος καρδιαγγειακής ιατρικής του Cleveland clinic, δήλωσε ότι δυστυχώς η ροσιγλιταζόνη φαίνεται πως αυξάνει αντί να μειώνει την πιο σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη.

Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, στις Η.Π.Α ανακοίνωσε ότι το αποτέλεσμα της έρευνας διαφωνεί με αυτό άλλων ερευνών ενώ άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι οποιοσδήποτε κίνδυνος στους ασθενείς είναι μικρός.

Ο Dr.Nissen δήλωσε ότι η έρευνα ήταν περιορισμένη καθώς δεν περιελάμβανε στοιχεία που θα μπορούσαν να δείξουν πόσος καιρός χρειάστηκε για να εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα καρδιάς. Παρόλα αυτά θεωρεί πως οι ασθενείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη την πιθανότητα σοβαρών επιπτώσεων στο καρδιαγγειακό από τη χρήση του σκευάσματος.

Ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων θα αξιολογήσει σήμερα την πρόσφατη έρευνα και θα ενημερώσει άμεσα, τόσο τον ιατρικό κόσμο όσο και τους ασθενείς.

 

Πηγές:
‘New England Journal of Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ