Ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης,  αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), στη συμμετοχή του στο συνέδριο 7o Healthcare Transformation, του iatronet.gr, αναφέρθηκε στο όραμα του ΕΦΕΧ, που είναι ‘’Να συνεισφέρουμε σε έναν πιο υγιή κόσμο, μέσα από μια ασφαλή, αποτελεσματική και καινοτόμο αυτοφροντίδα. Είμαστε ο σύνδεσμος εταιρειών φαρμάκων ευρείας χρήσης. Η αποστολή μας είναι να ενδυναμώσουμε τους πολίτες σε σχέση με την αυτοφροντίδα. Για μια καλύτερη ζωή τελικά, για εμάς και τους αγαπημένους μας. Με στόχο πώς να καλλιεργήσουμε σε όλους τους εμπλεκόμενους, φορείς, κυβερνήσεις, περιφέρειες, επιστήμονες υγείας, επιχειρήσεις, πολίτες, φαρμακοποιούς, να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε μαζί αυτό το πλαίσιο΄'.

Σημείωσε ότι  οι δαπάνες υγείας αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατακόρυφα και δυσθεώρητα τα επόμενα χρόνια και το κομμάτι των κρατικών εσόδων και ειδικά του κομματιού που απευθύνεται για το κομμάτι της υγείας θα συνεχίσει να είναι σταθερό έως αναιμικά αυξανόμενο, άρα το χρηματοδοτικό κενό μεγαλώνει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι μόνο και μόνο μέσα από την κλιματική κρίση θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση με πάνω από 2-4 δισεκατομμύρια επιπλέον κόστος μέχρι το 2030 για τα συστήματα υγείας. Οπότε στρεφόμαστε στην αυτοφροντίδα. Ουσιαστικά δεν υπάρχει σύστημα υγείας χωρίς να υπάρχει η αυτοφροντίδα και η αυτοθεραπεία. Το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού θεραπεύεται ουσιαστικά στα πρώτα στάδια μέσω της πρόληψης κυρίως, αλλά και της θεραπείας των ήπιων νοσημάτων, με το μικρότερο δυνατό κόστος. ‘’Γιατί άμα το αφήσεις και περάσεις στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, τα κόστη είναι δυσθεώρητα.'' 

Η αγορά του OTC και ουσιαστικά μόνο η αγορά της ογκολογίας και της ανοσοθεραπείας μπορεί να ξεπεράσει τον ρυθμό ανόδου της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ, σημείωσε.

Αναφερόμενος στην τάση του wellness, σημείωσε ότι ''το μεγαλύτερο πιστεύω κομμάτι τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι μεγαλώνουμε, θα είναι και η φροντίδα για το πώς θα μπορούμε να δείχνουμε λίγο πιο όμορφοι. Το 2020 αυτή η αγορά από ό,τι στοιχεία μπορέσαμε να βρούμε ήταν γύρω στα 5 τρισεκατομμύρια, το οποίο περιλαμβάνει τα πάντα μέσα, και τα κομμάτια του OTC, αλλά και τα wearables, gadgets, εφαρμογές, οτιδήποτε, και εκτιμάται ότι το 2025 θα φτάσει τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Άρα σίγουρα είναι πεδίο δόξης λαμπρό για όλους, η αυτοφροντίδα στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι που ως ΕΦΕΧ παρουσιάζουμε το σύνδεσμό μας ως ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο Έλληνες κάθε μέρα χρησιμοποιούν ένα προϊόν αυτοφροντίδας. Σχεδόν μισό εκατομμύριο επισκέψεις κάθε μέρα σε φαρμακεία.

Για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται στην αυτοφροντίδα, τελικά το σύστημα υγείας γλιτώνει πάνω από 6,7 ευρώ συνολικά από την οικονομία.

Αν δεν υπήρχε κατηγορία ΜΗΣΥΦΑ θα είχαμε τουλάχιστον την ανάγκη για 120.000 επιπλέον γιατρούς στην Ευρώπη. Θα έπρεπε να αφιερώνουμε τουλάχιστον 1 ώρα και 46 λεπτά για τη μεταφορά, παραμονή και προσπάθεια εύρεσης θεραπείας και κάθε γιατρός θα έπρεπε να δουλεύει πάνω από 2,5 ώρες επιπλέον κάθε μέρα σε ένα σύστημα ήδη υπερφορτωμένο.

Τα καλά νέα είναι το ότι είναι ένας κλάδος, με τεράστιες προοπτικές ανόδου, σημείωσε ο κ. Μιχαλίτσης και πρόσθεσε ότι ‘’Δουλεύουμε πάρα πολύ καλά μέσω και εκστρατείας ενημέρωσης κοινού με την αρωγή του Υπουργείου Υγείας και τη στήριξη, που τη χρειαζόμαστε, ενώ δουλεύουμε και χέρι-χέρι και με τους φαρμακοποιούς για να μπορέσουμε να προσφέρουμε την εκπαίδευση που χρειάζεται. Και προφανώς και πάνω απ' όλα και την εκπαίδευση των δικών μας ανθρώπων ως εκπρόσωποι του κλάδου’’.

Ανέφερε ότι ο Υπουργός δεσμεύτηκε -είναι κάτι το οποίο θα γίνει άμεσα -να προστεθούν και άλλες δραστικές στη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ. Καρποδίνη: Τον Ιανουάριο δυνατότητα για e-καταγγελίες από τους ασθενείς - Οι ψηφιακές αλλαγές
Ερχεται νέος γύρος αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας
Συμβουλές για ασφαλή χριστουγεννιάτικα γεύματα από τον ΕΦΕΤ