Η Mισέλ είχε προετοιμαστεί για τη χημειοθεραπεία. Προετοιμάστηκε να χάσει τα μαλλιά της και να αντιμετωπίσει τη ναυτία και τη νοσηλεία πολλών μηνών κάθε φορά.

Είχε προετοιμαστεί ακόμα και να πεθάνει-γνωρίζοντας με την επιθετική μορφή λευχαιμίας που είχε ότι ο θάνατος αποτελούσε πραγματική πιθανότητα.

Όμως όταν ο θάνατος δεν ήρθε, η Mισέλ ονομάστηκε επίσημα επιζήσασα. Δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένη για αυτό που ήρθε αργότερα.

Η αγωγή οδήγησε τη γυναίκα, μητέρα 2 παιδιών σε εμμηνόπαυση, αφήνοντας τις ορμόνες της να παραπαίουν. Το στρες και η αμφιβολία δημιούργησε προβλήματα με τον για 24 χρόνια σύζυγό της.

Έπασχε επίσης από στένωση κόλπου τόσο σοβαρή, που ήταν αδύνατη η σεξουαλική επαφή. Όπως εξήγησε ο γιατρός της, βασικά ήταν σαν να γεννήθηκε και πάλι παρθένα.

Όπως διηγείται η Μισέλ, στα 49 της διαγνώστηκε με λευχαιμία και στα 50 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δεν ήταν διατεθειμένη να χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της ύπαρξής της, τη σεξουαλικότητα.

Οι επιζώντες από καρκίνο αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες επιπτώσεις από την αγωγή, από δευτερεύοντες καρκίνους έως προβλήματα με το καρδιαγγειακό και νοητικές ελλείψεις.

Ωστόσο, η επίδραση στη σεξουαλικότητα συχνά αγνοείται, δήλωσε η Sharon Bober, που εργάζεται σε μεγάλο νοσοκομείο στη Βοστόνη.

Η Bober ξεκίνησε πρόγραμμα για τη σεξουαλικότητα όταν κατάλαβε ότι πολλοί ασθενείς, ενήλικες παιδικών καρκίνων, πολεμούσαν με θέματα σεξουαλικότητας και δεν ήξεραν καθόλου που να αποταθούν για βοήθεια. Πρόσθεσε ότι η ακτινοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία και η εγχείρηση έχουν την ικανότητα να επηρεάσουν σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία.

Σε μια έρευνα, νέες γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο μαστού ανέφεραν ευαισθησία στο δέρμα, ξηρότητα κόλπου, πόνο στα γεννητικά όργανα, πρόωρη εμμηνόπαυση, θέματα γονιμότητας και εξαιρετικά μεγάλη κούραση. Τα σκορ σε τεστ σεξουαλικής υγείας ήταν επίσης χαμηλότερα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, υποδεικνύοντας προβλήματα με τη σεξουαλική επιθυμία, διέγερση, επίτευξη οργασμού και ικανοποίηση από τη σχέση.

Τα συγκεκριμένα συμπτώματα είναι συχνά για τους ασθενείς με καρκίνο, δήλωσε η Bober. Οι άντρες αντιμετωπίζουν πολλά από τα ίδια θέματα καθώς και τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Οι παρενέργειες δεν σταματούν όταν σταματά η αγωγή. Η Bober πρόσφατα συμπλήρωσε έρευνα σε 200 νέους ενήλικες επιζώντες από καρκίνο. Σημαντικός αριθμός αυτών μίλησε για μακροχρόνια προβλήματα στη σεξουαλική υγεία, για χρόνια μετά το τέλος των θεραπειών.

Φανταστείτε να έχει κάποιος να αντιμετωπίσει όλες τις φυσιολογικές αλλαγές της εφηβείας μαζί με τον καρκίνο. Πολλοί επιζώντες από παιδικό καρκίνο νιώθουν άβολα ακόμα και να βγουν ραντεβού, δήλωσε η Bober.

Οι ενήλικες επιζώντες από καρκίνο μπορεί επίσης να έχουν ανησυχίες για την κρεβατοκάμαρα. Ορμονικές αλλαγές από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία συχνά μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία. Πολλοί αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτοπεποίθησης μετά την αγωγή.

Η Bober με ομάδα γιατρών παρέχει τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι ασθενείς, είτε θεραπεία ζευγαριών είτε εκπαίδευση στην υγεία του κόλπου μετά την αγωγή.

Το πρόγραμμα βοήθησε τη Μισέλ να καταλάβει τι συνέβη με τη σεξουαλικότητά της- σωματικά και ψυχικά. Δεν δίνει μόνο συναισθηματικά εργαλεία να ξεπεράσουμε τις αλλαγές, δήλωσε, αλλά με ενθαρρύνει να χρησιμοποιώ βοηθήματα για να βοηθήσω το σώμα μου να επανέλθει.

Οι περισσότερες ασθενείς της Bober είναι απλώς ευγνώμονες που μαθαίνουν ότι δεν συμβαίνει κάτι λάθος με αυτές ή τις σχέσεις τους. Αν και έρευνες έχουν δείξει ότι η σεξουαλικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην ευτυχία και την ποιότητα ζωής, δεν είναι κάτι που οι γιατροί συζητούν συχνά, δήλωσε η Bober.

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι επειδή δεν λέει κανείς κάτι για τη σεξουαλικότητα στον καρκίνο, αυτό είναι το κόστος που θα πρέπει να πληρώσουν.

Ο σύζυγος της Μισέλ τη στήριξε στην αγωγή, αλλά το ζευγάρι είχε δυσκολίες επανασύνδεσης στην κρεβατοκάμαρα. Με τα συμπτώματά της ο σύζυγος είχε δυσκολία να διατηρήσει μια στύση από φόβο μήπως την πονέσει.

Η Μισέλ σκεφτόταν. ‘Πρέπει να έχει πληγωθεί πολύ. Με βλέπει μόνο σαν εύθραυστο ον και όχι σαν τη γυναίκα που ήμουν.’

Ο καρκίνος μπορεί να δοκιμάσει κάθε σχέση, δήλωσε ο ειδικός Ian kerner. Δεν είναι ασύνηθες για τους ασθενείς να εμφανίσουν κατάθλιψη και να αναρωτιούνται για το 'δρόμο' τους, κάτι με το οποίο ο σύζυγος μπορεί να έχει δυσκολία να σχετιστεί.

Τελικά, δήλωσε, όταν βρίσκεστε στη μάχη με τον καρκίνο εστιάζετε στην επιβίωση. Αλλά καθώς ανακτάτε πάλι τη ζωή σας θέλετε να ανακτήσετε όλες τις πλευρές και η σεξουαλικότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα.

Ο Kerner συνιστά στα ζευγάρια να αρχίσουν αργά. Να συμεπριφέρονται σαν 2 ερωτευμένοι άνθρωποι ξανά αντί ως ασθενής και φροντιστής, να βγαίνουν για φαγητό έξω το βράδυ και να αγκαλιάζονται μπροστά στο τζάκι.

Κάντε τη σεξουαλικότητά σας συνεχή συζήτηση, δήλωσε. Η επανακτηθείσα οικειότητα μπορεί να μην είναι απαραίτητα το σεξ όπως ήταν κάποτε-πρέπει να βρείτε μια νέα εκδοχή που να σας ταιριάζει.

Ο Kerner δήλωσε ότι όταν μιλάμε για ανάρρωση από καρκίνο δεν μιλάμε για εβδομάδες ή μήνες αλλά για χρόνια.

Η Mισέλ έχει υπό έλεγχο τον καρκίνο από τον Μάρτιο του 2009. Προσαρμόζεται στη ζωή ως επιβιώσασα και είναι εθελόντρια στο νοσοκομείο, για να βοηθήσει άλλους με παρόμοια συναισθηματικά τραύματα. 'Προσπαθώ να ξαναβρώ τη φυσιολογική εικόνα σε κάθε πλευρά της ζωής μου', δήλωσε.

Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

Πηγές:
Ξένος Τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι