Ο καρκίνος του μαστού είναι μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στις γυναίκες. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι διαγιγνώσκονται παγκοσμίως περισσότερα από ένα εκατομμύριο νέα περιστατικά. Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι το 8-9% των γυναικών σε όλο τον κόσμο θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρκίνο του μαστού.

Μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή της νόσου είναι ο καρκίνος μαστού θετικός στο HER2 που αφορά το 20-30 % των περιστατικών και συνήθως δεν παρουσιάζει ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία. Στο HER2 θετικό καρκίνο του μαστού αυξημένες ποσότητες της πρωτεΐνης HER2 είναι παρούσες στην επιφάνεια των κυττάρων του όγκου.

Τα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι περίπου τα δύο τρίτα του καρκίνου μαστού είναι θετικοί σε ορμονικούς υποδοχείς.

Γι' αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική η έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει τη χρήση της τραστουζουμάμπης, σε συνδυασμό με έναν αναστολέα της αρωματάσης για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού μετεμμηνοπαυσιακών ασθενών θετικών στους ορμονικούς υποδοχείς που υπερεκφράζουν το HER2.

Η έγκριση βασίστηκε σε δεδομένα από τη διεθνή κλινική μελέτη TAnDEM που έδειξε ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός θεραπειών διπλασίασε το χρόνο επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου.

Η ‘θετικότητα στο HER2’, όπως είναι γνωστή η νόσος, φαίνεται ότι παρουσιάζει μεγάλη ανταπόκριση στην τραστουζουμάμπη, η οποία είναι ένα εξανθρωποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα, σχεδιασμένο ακριβώς να στοχεύει και να αποκλείει τη λειτουργία του HER2.

Η τραστουζουμάμπη ήδη έχει πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο στο μεταστατικό, το έτος 2000, όσο και στον πρώιμο HER2 θετικό καρκίνο μαστού, το έτος 2006, όπου έχει δείξει αποτελεσματικότητα και όφελος στην επιβίωση.

Για πρώτη φορά ένας συνδυασμός στοχευμένων θεραπειών είναι διαθέσιμος για ασθενείς που πάσχουν από μια τόσο επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού. Το σημαντικό είναι ότι η συγκεκριμένη ουσία ωφελεί σταθερά τους ασθενείς ανεξάρτητα αν χορηγείται σε πρώιμο ή προχωρημένο στάδιο ή δίδεται σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή ως μονοθεραπεία.

Η μελέτη TAnDEM αξιολόγησε τη χορήγηση τραστουζουμάμπης σε συνδυασμό με ορμονοθεραπεία με αναστραζόλη έναντι της χορήγησης μόνο της δεύτερης. Στη μελέτη συμμετείχαν 208 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς και στο HER2 που προέρχονταν από 77 κέντρα σε 22 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τα συμπεράσματα που οδήγησαν στην έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών έδειξαν ότι η συγκεκριμένη αγωγή πέτυχε να διπλασιάσει το διάστημα επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου.

Σημαντική ήταν επίσης η διαπίστωση ότι υπήρξε μια τάση βελτίωσης της ολικής επιβίωσης στο σκέλος του συνδυασμού, παρά το γεγονός ότι πάνω από τις μισές ασθενείς από την ομάδα της ορμονοθεραπείας επέλεξαν να λάβουν τραστουζουμάμπη αφού προχώρησε η νόσος, ενώ άλλες 15 ασθενείς έλαβαν το φάρμακο σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Το φάρμακο αποδείχτηκε ασφαλές σε όλες τις ομάδες των ασθενών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών