Το κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την υγεία στις γυναίκες έναντι των αντρών, δηλώνουν ερευνητές.

Γυναίκες που καπνίζουν αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με τους άντρες, ανακάλυψαν Νορβηγοί ερευνητές. Εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 600.000 ασθενών και ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου που συνδεόταν με το κάπνισμα ήταν διπλάσια αυξημένος στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.

Γυναίκες καπνίστριες είχαν 19% αυξημένο κίνδυνο της νόσου, ενώ άντρες καπνιστές είχαν 9% αυξημένο κίνδυνο, αναφέρει το ‘Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.’

Στην έρευνα σχεδόν 4.000 από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν καρκίνο εντέρου. Γυναίκες που άρχισαν το κάπνισμα όταν ήταν 16 ετών ή νεότερες και όσες είχαν καπνίσει για δεκαετίες είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο εντέρου.

Ομάδα του University of Tromso που πραγματοποίησε την έρευνα δήλωσε ότι είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι οι γυναίκες καπνίζουν λιγότερο από τους άντρες έχουν παρόλα αυτά περισσότερα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ωστόσο δεν μπόρεσαν να λάβουν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο αυτού του είδους του καρκίνου όπως αλκοόλ και διατροφή.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες μπορεί ενδεχομένως να είναι βιολογικά περισσότερο ευάλωτες στην τοξική επίδραση του καπνού.

Οι ειδικοί ήδη γνωρίζουν ότι γυναίκες που αρχίζουν το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής περισσότερο από τους άντρες που έχουν τη συνήθεια, αν και δεν είναι σαφές γιατί.

Νέες ενδείξεις έρευνας που δημοσιεύονταν στο περιοδικό υποδεικνύουν πιθανή εξήγηση.

Ομάδα του University of Western Australia ανακάλυψε ότι έφηβα κορίτσια που εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα είχαν χαμηλότερο επίπεδα της καλής χοληστερόλης.

Το παθητικό κάπνισμα δεν φάνηκε να έχει την ίδια επίδραση στα έφηβα αγόρια, ωστόσο.

Η έρευνα εξέτασε περισσότερους από 1.000 εφήβους που ζουν στο Περθ της Αυστραλίας.

Ο ερευνητής Chi Le-Ha, δήλωσε δεδομένου ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες του δυτικού κόσμου, πρόκειται για σοβαρή ανησυχία.

Περίπου ένας στους πέντε άντρες και γυναίκες στη Βρετανία είναι καπνιστής.

Αν και τα ποσοστά καπνίσματος έχουν μειωθεί μεταξύ των 2 φύλων η πτώση είναι λιγότερο γρήγορη στις γυναίκες.

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο πολλών νόσων περιλαμβανομένου του καρκίνου.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε περισσότερο από 1 εκατ. γυναίκες όσες διακόπτουν το κάπνισμα μέχρι την ηλικία των 30 θα αποφύγουν τελείως τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από νόσους που συνδέονται με το κάπνισμα.

Πηγές:
‘Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σεμαγλουτίδη και προβλήματα όρασης [μελέτη]
Η ΕΕ εγκρίνει το dupilumab της Sanofi για τους "πνεύμονες του καπνιστή"
Προειδοποίηση ΕΟΦ για προϊόντα διατροφής με δραστική ουσία - Διακινούνται μέσω Διαδικτύου