Για να βοηθήσουν την ίαση, μετά το ατύχημα που συνέβη την περασμένη Κυριακή στον πιλότο της Formula 1 Μίκαελ Σουμάχερ, οι γιατροί κρατούν τον Γερμανό πιλότο σε τεχνητό κώμα και μείωσαν τη θερμοκρασία του σώματός του, δήλωσε προχθές ο αναισθησιολόγος Dr. Jean-Francois Payen, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γκρενόμπλ.

Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη προκαλεί οίδημα στον εγκέφαλο, όπως η φλεγμονή που παρατηρείται όταν τραυματιστεί κάποιος στο γόνατο ή τον αγκώνα.

Ωστόσο, επειδή ο εγκέφαλος παγιδεύεται μέσα στο κρανίο, η πίεση στον εγκέφαλο αυξάνεται και περιορίζονται πολλές σημαντικές λειτουργίες, όπως η παροχή αίματος, δήλωσε ο Dr. David Wright, του Emory University School of Medicine.

Ο Dr. Nicholas Schiff, του Weill Cornell Medical College, δήλωσε ότι σε τέτοιους τραυματισμούς υπάρχει ανησυχία γιατί το κρανίο είναι κλειστός χώρος.

Καθώς ο εγκέφαλος αρχίζει να διευρύνεται, το μόνο μέρος που μπορεί να πάει είναι κάτω και έξω, με αποτέλεσμα να υποστεί βλάβη το στέλεχος. Μπορεί κάποιος να πεθάνει. Μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλη βλάβη ιστού.

Οι γιατροί λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν τις ενεργειακές απαιτήσεις του εγκεφάλου, που επιτρέπουν στον εγκέφαλο να ξεκουραστεί.

Ο Wright είπε ότι μοιάζει σαν να προσπαθείς να κρυώσεις μια μηχανή και να επιτρέψεις στη διαδικασία ίασης σιγά- σιγά να συμβεί.

Μειώνει επίσης το οίδημα του εγκεφάλου και την πιθανότητα να συμβεί η αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση.

Φάρμακα

Το αναισθητικό propofol χρησιμοποιείται συχνά για τεχνητό κώμα, αν και οι γιατροί δεν δημοσιοποίησαν τα φάρμακα που χρησιμοποιούν.

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι κατηγοριοποιούνται ως ελαφροί, μέτριοι ή σοβαροί, σύμφωνα με το πώς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον.

Σε ελαφρούς τραυματισμούς, οι ασθενείς είναι ξύπνιοι, σε εγρήγορση και ακολουθούν οδηγίες. Οι μέτριοι τραυματισμοί μπορεί να αφήσουν έναν ασθενή σε σύγχυση ή να τον καταστήσουν εριστικό ή να μη μπορεί να ακολουθήσει οδηγίες.

Ένας ασθενής με σοβαρό τραυματισμό είναι σε κώμα.

Όταν το κεφάλι χτυπηθεί δυνατά, ο εγκέφαλος κινείται μπρος πίσω στο κρανίο, προκαλώντας περαιτέρω τραυματισμό και βλάβη, δήλωσε ο Wright

Βλάβη

Σε περίπτωση δεύτερου κύματος γεγονότων, μπορεί να προκληθεί περαιτέρω βλάβη με την απελευθέρωση χημικών ουσιών που είναι τοξικές για τον εγκέφαλο. Ιόντα όπως το ασβέστιο πλημμυρίζουν τα κύτταρα του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κυτταρικό θάνατο. Η διαδικασία προκαλεί οίδημα.

Αν ένα κύτταρο δεν πεθάνει αμέσως, μπορεί να τραυματιστεί αρκετά ώστε να εξουδετερωθεί, φαινόμενο που ονομάζεται απόπτωση.

Ο σκοπός είναι να γίνει προσπάθεια ώστε να μειωθούν και να επιβραδυνθούν αυτές οι διαδικασίες για να σωθούν όσα περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα είναι εφικτό.

Η θερμοκρασία του οργανισμού του πιλότου διατηρείται στους 34-35 βαθμούς Κελσίου και του χορηγούνται αναισθητικά.

Αυτό ονομάζεται θεραπευτική υποθερμία. Πιο κρύα θερμοκρασία από την παραπάνω ακτίνα θα ήταν επιβλαβής.

Η αγωγή μείωσης της θερμοκρασίας του οργανισμού είναι γενικά αποτελεσματική, διατηρώντας χαμηλά την ενδοκρανιακή πίεση, αλλά οι ενδείξεις δεν είναι σαφείς σχετικά με τη βελτίωση του αποτελέσματος τελικά, δήλωσε ο Wright.

Επίσης, μειώνει την ενέργεια που χρειάζεται ο εγκέφαλος, καθώς και το οίδημα.

Ο Wright δήλωσε, ότι το μεγαλύτερο μέρος της φλεγμονώδους αντίδρασης του εγκεφάλου στον τραυματισμό φτάνει στο μάξιμουμ, 48 έως 72 ώρες μετά τον τραυματισμό, επομένως οι γιατροί συνήθως κρατούν τον οργανισμό δροσερό για 3 έως 5 ημέρες.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι