Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί διαρκή βλάβη στις αρτηρίες των παιδιών, γηράσκοντας πρόωρα τα αγγεία τους κατά τουλάχιστον 3 χρόνια, δήλωσαν ερευνητές.

Η βλάβη-σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αγγείων-αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου μελλοντικά, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό ‘European Heart Journal’.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 2.000 παιδιά ηλικίας 3 έως 18 ετών, η βλάβη συνέβαινε αν και οι 2 γονείς κάπνιζαν.
Ειδικοί δήλωσαν ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία και την Αυστραλία, φαίνεται να αποκαλύπτει τη σωματική επίδραση του να μεγαλώνει κάποιος σε σπίτι γεμάτο καπνό-αν και είναι αδύνατο να αποκλειστούν εντελώς άλλοι πιθανοί παράγοντες.

Υπέρηχοι έδειξαν πως τα παιδιά γονέων που κάπνιζαν εμφάνισαν αλλαγές στα τοιχώματα της καρωτίδας. Αν και οι διαφορές στην πάχυνση του έσω τοιχώματος της καρωτίδας ήταν μέτριες, φάνηκαν σημαντικές 20 χρόνια αργότερα όταν τα παιδιά είχαν φτάσει στην ενήλικη ζωή, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η ερευνήτρια, Dr Seana Gall, από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία προκαλεί άμεση και ανεπανόρθωτη βλάβη στη δομή των αρτηριών.

Πρόσθεσε ότι οι γονείς ή ακόμα και όσοι σκέφτονται να γίνουν, θα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα. Αυτό δεν θα αποκαταστήσει μόνο τη δική τους υγεία αλλά και τη μελλοντική υγεία των παιδιών τους.

Τα αποτελέσματα έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να ευθύνονται για τη σχέση, όπως αν τα παιδιά στη συνέχεια έγιναν καπνιστές, αλλά τα ευρήματα παρέμειναν αμετάβλητα.

Ωστόσο, αν κάπνιζε μόνο ο ένας γονέας, η επίδραση δεν εμφανιζόταν-πιθανόν επειδή η έκθεση δεν ήταν τόσο υψηλή.

Η Dr Gall, εικάζει ότι η συμπεριφορά ως προς το κάπνισμα, ενός ενήλικα σε ένα σπίτι είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, ο γονέας που καπνίζει θα μπορούσε να το κάνει εκτός σπιτιού, μειώνοντας το επίπεδο του παθητικού καπνίσματος. Ωστόσο αυτό παραμένει υπόθεση.
Παρόλα αυτά, ειδικοί δήλωσαν ότι όλα τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύονται από το παθητικό κάπνισμα.

Πηγές:
‘European Heart Journal’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την Ψυχική Υγεία
Πρώτο κρούσμα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα
Συνάντηση του προέδρου του ΙΣΑ με τον υπουργό Υγείας