Η έλλειψη νικοτίνης προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο, που βοηθούν να εξηγηθεί η αιτία που οι καπνιστές δυσκολεύονται να διακόψουν το τσιγάρο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μέχρι το 80% των καπνιστών που προσπαθούν να διακόψουν, τελικά ξαναρχίζουν το κάπνισμα.

Το τελευταίο εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους εντοπισμού των καπνιστών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο αποτυχίας, δήλωσαν οι ερευνητές. Η έρευνα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πιο εντατική αγωγή, ώστε να βοηθηθούν οι καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να απεικονίσουν τον εγκέφαλο 37 καπνιστών, ηλικίας 19 έως 61 ετών, αμέσως μετά το κάπνισμα και στη συνέχεια 24 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έλλειψη νικοτίνης αδυνατίζει τις συνάψεις στον εγκέφαλο που συνδέονται με την ικανότητα ελέγχου της επιθυμίας για τσιγάρο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'JAMA Psychiatry'.

Συγκεκριμένα, έχουν πρόβλημα μετακίνησης από εγκεφαλικό κύκλωμα που στρέφεται προς τα μέσα σε άλλο, που τους βοηθά να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στην επιθυμία τους για τσιγάρο και που συμβάλλει στη διακοπή του καπνίσματος.

Η ερευνήτρια Caryn Lerman, του University of Pennsylvania, δήλωσε ότι τα συμπτώματα εξάρτησης συνδέονται με αλλαγές στον εγκέφαλο των καπνιστών, καθώς προσαρμόζονται σε κατάσταση απουσίας νικοτίνης. Η νέα έρευνα στηρίζει ότι οι συγκεκριμένες εμπειρίες έχουν βιολογική βάση.
Πρόσθεσε, ότι επόμενο βήμα θα είναι να εντοπιστούν από την αρχή οι καπνιστές που θα δυσκολευτούν να διακόψουν το κάπνισμα και να τους δοθούν πιο εντατικές αγωγές με βάση την εγκεφαλική δραστηριότητα.

 

Πηγές:
'JAMA Psychiatry'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Ν. Μαλλιαρός προσωρινός διοικητής στο νοσοκομείο Ρεθύμνου
Η Κομισιόν ενέκρινε γενετικώς τροποποιημένες ποικιλίες αραβοσίτου για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές
Βιοτρομοκρατία: Η επικοινωνία κινδύνου και η εκπαίδευση του κοινού