Ακόμα και μετά από χρόνια διακοπής του τσιγάρου, οι πρώην καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στον πνεύμονα και όπως φαίνεται οι ερευνητές έφτασαν στην κατανόηση της αιτίας. Το κάπνισμα φαίνεται πως αλλοιώνει μόνιμα τη δραστηριότητα σημαντικών γονιδίων παρόλο που η μεγαλύτερη ζημιά αποκαθίσταται με τον καιρό.

Καναδοί ερευνητές, που γράφουν στο περιοδικό BMC Genomics εξέτασαν τους ιστούς στους πνεύμονες 24 ανθρώπων. Παρόλα αυτά ειδικοί τονίζουν ότι η διακοπή του καπνίσματος εξακολουθεί να έχει πολλά οφέλη στην υγεία. Πρόσφατα αποκαλύφτηκε ότι οι τοξικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου αλλάζουν τη δραστηριότητα των γονιδίων.

Όταν κάποιος διακόπτει το κάπνισμα, ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο στους πνεύμονες μειώνεται σημαντικά, αλλά οι πρώην καπνιστές εξακολουθούν να έχουν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Η νέα έρευνα από το British Columbia Cancer Research Center στο Βανκούβερ υποδεικνύει ότι ορισμένες από αυτές τις αλλοιώσεις μπορεί να είναι μόνιμες.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα κυττάρων από 8 καπνιστές, 12 πρώην καπνιστές και 4 που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.Ορισμένες αλλαγές στα γονίδια ήταν βραχυχρόνιες, ενώ μικρός αριθμός φάνηκε να επιμένει περισσότερο και να θεωρείται ότι σχετίζεται με τις πιθανότητες να εμφανιστεί καρκίνος.

Εκπρόσωπος του οργανισμού Action on Smoking and health δηλώνει ότι οι άνθρωποι μετά τα ευρήματα αυτά δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθούν σχετικά με τη διακοπή του τσιγάρου καθώς το κάπνισμα συνδέεται και με καρδιοπάθειες όπως και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]