Δραστικές ενέργειες χρειάζονται για να περιοριστεί η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού έμπολα στη δυτική Αφρική, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Σχεδόν 400 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το ξέσπασμα που άρχισε στη Γουινέα και έχει επεκταθεί και στη Σιέρρα Λεόνε και τη Λιβερία.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξάπλωση όσον αφορά τα περιστατικά, τους θανάτους και τη γεωγραφική κατανομή.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ανησυχεί βαθιά και πως υπάρχει το ενδεχόμενο για περαιτέρω διεθνή εξάπλωση.
Το ξέσπασμα ξεκίνησε πριν από 4 μήνες και εξακολουθεί να εξαπλώνεται.
Μέχρι τώρα υπάρχουν περισσότερα από 600 περιστατικά και περίπου το 60% αυτών που μολύνθηκαν με τον ιό έχουν πεθάνει.
Ο έμπολα, αιμορραγικός πυρετός, δεν έχει θεραπεία και μεταδίδεται μέσω επαφής με υγρά ανθρώπων που έχουν μολυνθεί (ή ζώων), όπως ούρα, ιδρώτα και αίμα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστειλε 150 ειδικούς στην περιοχή για να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, αλλά παραδέχεται ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στον αριθμό των καθημερινών περιστατικών και θανάτων που αναφέρονται.
Ο Dr Luis Sambo, του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ο έμπολα δεν είναι πια ξέσπασμα που αφορά συγκεκριμένη χώρα, αλλά κρίση που αφορά περιοχές και χρειάζεται σταθερή δράση.
Πρόσθεσε, ότι ο ΠΟΥ ανησυχεί βαθιά για τη μετάδοση σε άλλες γειτονικές χώρες, καθώς και για την πιθανότητα περαιτέρω διεθνούς εξάπλωσης.
Όπως σημειώνει, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες αντίδρασης. Για να προαχθεί η διασυνοριακή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών ύποπτων περιστατικών και επαφών σε ευθυγράμμιση με τις οδηγίες του ΠΟΥ και για να κινητοποιηθούν όλοι οι τομείς της κοινότητας ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σε περιοχές που έχουν πληγεί.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που η εξάπλωση θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, σημείωσε.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη