Η διακοπή του καπνίσματος είναι πιο δύσκολη για ανθρώπους με κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα επισκόπηση ερευνών.
Η κατάθλιψη μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη την αποβολή του άγχους, την επιθυμία για τσιγάρο ή την έλλειψη ύπνου, που συνοδεύουν τη διακοπή του καπνίσματος, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Ωστόσο, επιπλέον άσκηση -ακόμα και ένας περίπατος- μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τους ανθρώπους να διακόψουν πιο γρήγορα.
Ο ερευνητής Paquito Bernard, του University of Montpellier, στη Γαλλία, ελπίζει ότι τα ευρήματα θα κινητοποιήσουν τους ερευνητές και τους γιατρούς όσον αφορά στον υποσχόμενο ρόλο της άσκησης στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της διακοπής του καπνίσματος.
Καπνιστές με κατάθλιψη αισθάνονται την ανάγκη να καπνίσουν δυο φορές περισσότερο συχνά σε σχέση με καπνιστές που δεν έχουν διαταραχή συναισθήματος, σύμφωνα με τους ερευνητές.
‘Οσοι δυσκολεύονται περισσότερο να αποφύγουν το τσιγάρο μπορεί να αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας από όσο πιστεύουν, σημειώνουν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εξέτασαν προγράμματα διακοπής του καπνίσματος για ανθρώπους με κατάθλιψη, ερευνώντας για την επίδραση της άσκησης έναντι της υποτροπής και των συμπτωμάτων στέρησης. Επισκόπησαν επίσης έρευνες που εστίαζαν σε σχέσεις μεταξύ της άσκησης και του καπνίσματος, καθώς και της άσκησης και της κατάθλιψης.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε διάστημα 18 μηνών οι τακτικοί περίπατοι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων στέρησης που συνδέονται με τη διακοπή του καπνίσματος-ακόμα και αν δεν είναι αρκετή άσκηση για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί ο ρόλος που θα πρέπει να παίζει η άσκηση σε προγράμματα που σχεδιάζονται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα, κατέληξαν οι ερευνητές.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό ''Nicotine & Tobacco Research.''
Πηγές:
''Nicotine & Tobacco Research.''
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Merging Medicine, Law & IT for Humanity
Ο Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ενδυναμώνει τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού
Ανεμοβολογιά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε