O καρκίνος του ήπατος είναι η πέμπτη πιο συχνή περίπτωση καρκίνου παγκοσμίως και ανήκει στις τρείς πιο συχνές αιτίες θανάτου που προκαλούνται από όγκους. Είναι η νούμερο - ένα αιτία θανάτου σε ασθενείς με κίρρωση. Σοβαρές ενοχλήσεις εμφανίζονται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο, και είναι συχνά αποτέλεσμα της κίρρωσης. Ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος είναι η επόμενη κατάληξη, όπου σε προχωρημένο στάδιο δεν είναι δυνατή καμία θεραπεία. Όμως αν διαγνωστεί έγκαιρα είναι ιάσιμος, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ‘’γερμανική βοήθεια για το ήπαρ’’.

«Στον ηπατοκυτταρικό καρκίνο έχουμε να κάνουμε με μια μοναδική κατάσταση, καθώς 90% των ασθενών που νοσούν ήταν από πριν γνωστοί λόγω παλαιότερων παθήσεων του ήπατος - πρόκειται για ασθενείς υψηλού κινδύνου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του σχεδίου Gastro-Liga e.V και διευθυντής της ιατρικής κλινικής και πολυκλινικής του πανεπιστημιακού ιατρικού κέντρου του Mainz, Peter Galle.

Ο καρκίνος του ήπατος δεν εμφανίζεται απροειδοποίητα στο μέσον της ζωής όπως π.χ ο καρκίνος του εντέρου. Εμφανίζεται σε συγκεκριμένους ασθενείς που πάσχουν ήδη από ηπατίτιδα Β ή C ή από κάποια άλλη βλάβη στο ήπαρ από κατάχρηση αλκοόλ.

Με την τακτική παρακολούθηση αυτών των ασθενών αυξάνει η πιθανότητα για τον εντοπισμό του καρκίνου του ήπατος σε πρώιμο στάδιο, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση ή κάτι άλλο. Αλλά στην πραγματικότητα γίνεται ακριβώς το αντίθετο, καθώς στο 70% των περιπτώσεων γίνεται διάγνωση σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό αποτελεί σαφές σημάδι ανεπαρκούς περίθαλψης των ασθενών με χρόνια ηπατική νόσο. 

Λύση λοιπόν είναι η τακτική παρακολούθηση της ηπατικής νόσου. Αυτό δίνει τη δυνατότητα για τη διάγνωση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου σε πρώιμο στάδιο. Υπάρχουν μάλιστα χώρες που το εφαρμόζουν αυτό, όπως για παράδειγμα η Ιαπωνία. Εκεί οι άνθρωποι στρέφονται περισσότερο στην πρόληψη και θεραπεύονται από την εν λόγω μορφή καρκίνου σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι στη Γερμανία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η βασική σύσταση είναι κάθε έξι μήνες όλοι οι ασθενείς με κίρρωση του ήπατος να ελέγχονται με υπερηχογράφημα, κάτι που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του ήπατος σε ένα στάδιο κατά το οποίο η θεραπεία εξακολουθεί να είναι δυνατή.

Ασθενείς που πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά είναι αυτοί που πάσχουν από ηπατίτιδα Β ή C, από λιπώδη νόσο του ήπατος ή κατάχρηση αλκοόλ. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να υποβάλλονται σε ηπατικές εξετάσεις και σε πιθανή μεταβολή ή αύξηση των τιμών, να απευθύνονται σε ειδικό ηπατολόγο. Για τη θεραπεία και την πρόγνωση των ασθενών με καρκίνο στο ήπαρ, σημαντικό ρόλο παίζει το μέγεθος του όγκου. Για την έγκαιρη διάγνωσή του πάντως ενδείκνυται το υπερηχογράφημα. Στις περιπτώσεις που ανιχνευθεί έγκαιρα, μπορεί να χειρουργηθεί. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα της μεταμόσχευσης. Για το μέλλον, έγκαιρη διάγνωση σημαίνει βελτίωση των ευκαιριών επιβίωσης διότι ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος είναι η νούμερο - ένα αιτία θανάτου στους ασθενείς με κίρρωση.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι